Rețea de extremiști de dreapta destructurată în Germania. Suspecții arestați au între 15 și 18 ani

Rețea de extremiști de dreapta destructurată în Germania. Suspecții arestați au între 15 și 18 ani
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cinci tineri, unii minori, suspectați de terorism de extremă dreapta, au fost arestați în Germania. Aceștia se coordonau pe Telegram, rețea al cărei fondator, Pavel Durov, vrea să depună mărturie pentru George Simion.

Autoritățile germane au destructurat o presupusă celulă teroristă de extremă dreapta numită ”Letzte Verteidigungswelle” (LVW, ”Ultimul Val de Apărare”).

Mai multe percheziții au fost efectuate miercuri dimineață la 13 adrese din mai multe landurile federale, iar cinci suspecți au fost arestați. Alți trei cetățeni aflați deja în custodia autorităților sunt vizați în aceeași anchetă.  

”Ultima instanță” de apărare a ”națiunii germane”  

Conform informațiilor furnizate de Der Spiegel, cei cinci suspecți au vârste cuprinse între 15 și 18 ani. Grupul este acuzat că a planificat și, în unele cazuri, chiar a încercat să lanseze atacuri împotriva refugiaților și a persoanelor cu opinii politice diferite.

Pentru patru dintre suspecți au fost formulate acuzaţii de apartenență la o organizație teroristă iar al cincilea este cercetat pentru sprijinirea grupării.  

Printre incidentele atribuite LVW se numără incendierea unui local din Brandenburg și o tentativă de a da foc unui centru pentru refugiați, dejucat grație unor indicii primite de poliție de la o jurnalistă.

În urma unor arestări și percheziții, procurorii din Dresda au ajuns la concluzia că gruparea avea nu doar intenția, ci și capacitatea de a executa atentate. Tinerii radicalizați reușiseră să strângă un întreg arsenal compus din arme ilegale și exploziv.  

”Letzte Verteidigungswelle” ar fi fost fondată cel târziu în aprilie 2024. Conform Parchetul Federal, membrii organizației se consideră ”ultima instanță” pentru apărarea ”națiunii germane”. Scopul lor este ”de a provoca, prin acte de violență,  prăbușirea sistemului democratic din Republica Federală Germania”, precizează procurorii. 

Minori radicalizați  

”Deosebit de tulburător” găsește ministra federală a Justiției, Stefanie Hubig, că ”toți cei arestați astăzi ar fi fost încă minori la momentul fondării grupării teroriste. Este și responsabilitatea politicii să combată radicalizarea, mai ales în rândul tinerilor”, a completat politiciana social-democrată, citată de agenția dpa.  

Conform unor investigații ARD publicate toamna trecută, Biroul Federal de Investigații Criminale (BKA) avea în vizor între 10 și 30 de minori pe care îi consideră capabili să comită atentate teroriste. Majoritatea acestora sunt islamiști dar și extremiști de dreapta sau de stânga.  

Un pericol deosebit îl reprezintă radicalizarea online. Un studiu realizat de Universitatea din Hamburg arată că, între 2001 și 2022, aproximativ o cincime din cei implicați în incidente de terorism islamist în Germania erau minori.  

Terrorgram, pe infrastructura Telegram  

Gruparea destructurată de poliție se organiza în principal prin grupuri de chat în care este glorificat național-socialismul, potrivit portalului online Tagesschau al știrilor televiziunii publice german ARD.

Fuseseră instituite reguli și criterii de admitere: cine dorea să facă parte din grup trebuia să fi atacat migranți, desenat zvastici sau provocat incendieri și să trimită moderatorilor un videoclip care să o dovedească.  

Centrul pentru Monitorizare, Analiză și Strategie (Cemas), o organizație non-profit din Berlin, a documentat existența unei subculturi digitale extremiste și violente de inspirație neonazistă în Germania și a identificat 164 de grupuri de social media, în special pe Telegram, cu 651 de utilizatori germani, care au trimis, din 2022, peste 300.000 de mesaje, relevă Der Spiegel într-o anchetă publicată în urmă cu o lună.  

Dintre utilizatorii germani ai autointitulatei rețele ”Terrorgram”, 83 sunt considerați ”heavy users”, adică foarte activi în rețea, ceea ce, în opinia experților, indică un nucleu dur, cu ”potențial crescut de pericol terorist”. Pseudonimele folosite (”Heydrich”, ”Gestapo Officer”, ”Proud Nationalist”) confirmă ideologia asumat fascistă.  

Experții avertizaseră deja în privința îngrijorărilor exprimate acum de ministrul Hubig, când au relatat cât de tineri sunt unii membri ai grupurilor de chat: ”Mulți sunt minori, unii au doar 12 sau 13 ani. Cine ajunge aici, a parcurs deja toată spirala radicalizării”, a precizat unul dintre specialiștii centrului, citat de săptămânalul german.  

Durov, ”neutru” față de extremiști  

Investigația Der Spiegel arată și cum șeful Telegram, Pavel Durov, a refuzat constant blocarea canalelor care glorifică terorismul.

”De ani de zile i se reproșează că nu ia măsuri suficiente împotriva conținuturilor extremiste”, scrie publicația, care amintește arestarea, în 2024, a lui Durov în Franța pentru mai multe acuzații, printre care că permite acțiunile infractorilor și nu cooperează suficient cu autoritățile prin furnizarea de date despre suspecți.  

Antreprenorul rus insistă asupra politicii de neutralitate politică a platformei de mesagerie pe care a fondat-o, pledează pentru o comunicare fără restricții, se opune colaborării cu autoritățile în privința transparenței informațiilor și neagă că rețeaua sa socială ar oferi un refugiu sigur pentru extremiști. Mai mult, conducerea Telegram susține că, după eliberarea lui Durov și plecarea acestuia din Franța, ar fi șters, în doar trei luni, 35,6 milioane de conținuturi extremiste.  

În duminica turului secund al alegerilor din România, Durov a scris pe rețeaua sa de socializare că ”un anume stat occidental” i-ar fi cerut ”să reducem la tăcere vocile conservatoare în România”. 

Cristian Ștefănescu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇