Agenţia de informaţii interne a Germaniei (BfV) a clasificat vineri formaţiunea de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) drept entitate extremistă care ameninţă democraţia. La scurt timp, o reacție a venit din SUA, de la secretarul de stat Marco Rubio: „Asta nu este democrație – este tiranie deghizată”.
Care sunt consecințele deciziei
Această clasificare a AfD ar trebui să faciliteze utilizarea de către autorităţi a unor metode secrete de monitorizare a partidului, de exemplu prin recrutarea de informatori confidenţiali şi interceptarea comunicaţiilor, relatează Reuters, citată de News.ro.
Acest stigmat, precum şi restricţiile privind angajarea în serviciul public ar putea, de asemenea, să împiedice capacitatea sa de a atrage membri.
„Concepţia de popor bazat pe etnie şi ascendenţă care predomină în cadrul partidului nu este compatibilă cu ordinea democratică liberă”, a afirmat agenţia de informaţii interne a Gerrmaniei într-un comunicat.
„Ea urmăreşte să excludă anumite grupuri ale populaţiei de la participarea egală în societate, să le supună unui tratament care încalcă Constituţia şi să le atribuie astfel un statut de subordonare juridică”, justifică BfV.
AfD nu consideră cetăţenii germani proveniţi din imigraţie din ţări predominant musulmane drept membri egali ai poporului german, mai arată agenţia de informaţii interne. Această abordare a condus la „defăimarea şi demonizarea” unor persoane şi grupuri, stârnind „temeri iraţionale şi ostilitate faţă de acestea”, a adăugat BfV.
Sprijinul populației pentru AfD ar putea să crească
Decizia vine cu câteva zile înainte ca liderul conservator Friedrich Merz să depună jurământul în calitate de nou cancelar al Germaniei şi pe fondul unei dezbateri aprinse cu privire la modul de abordare a AfD în noul parlament.
Partidul a obţinut un număr record de locuri, ceea ce teoretic îi dă dreptul să prezideze mai multe comisii parlamentare cheie, deşi ar avea nevoie în continuare de sprijinul altor partide.
Analiştii au declarat că decizia riscă să alimenteze şi mai mult sprijinul pentru AfD şi afirmaţia sa că este marginalizat de un „cartel” de partide tradiţionale. Partidul, susţinut în campania din februarie de Elon Musk, este în fruntea mai multor sondaje în ultimele săptămâni.
Anumite facţiuni ale AfD, cum ar fi aripa sa de tineret, au fost deja clasificate drept extremiste, în timp ce partidul în ansamblu a fost clasificat drept caz de suspiciune de extremism în 2021.
Reacție din SUA: Asta nu este democrație - este tiranie deghizată
La scurt timp. o reacție a venit din SUA, de la secretarul de stat Marco Rubio.
„Germania tocmai a acordat agenției sale de spionaj noi puteri pentru a supraveghea opoziția. Asta nu este democrație - este tiranie deghizată”, a scris Rubio pe platforma de socializare X, relatează Agerpres.
„Ceea ce este cu adevărat extremist nu este popularul AfD - care s-a clasat pe locul al doilea în recentele alegeri - ci mai degrabă politicile de imigrare cu frontiere deschise ale establishmentului, cărora AfD li se opune”, a mai spus el, opinând că „Germania ar trebui să schimbe cursul”.
Nu este prima dată când administrația Trump intervine în politica germană, spre marea supărare a Berlinului, comentează AFP.
Vicepreședintele JD Vance i-a consternat pe germani și pe europeni în general într-un discurs ținut la Munchen la mijlocul lunii februarie, în care a afirmat că libertatea de exprimare este „în declin” în Europa, vizând Germania în special.
La acea vreme, el a denunțat ostracizarea AfD și a cerut să se pună capăt „cordonului sanitar” din jurul partidului și a purtat discuții cu lidera AfD, Alice Weidel.