„Războiul borșului” câștigat de Ucraina, mai mult decât o victorie simbolică întâmplătoare

„Războiul borșului” câștigat de Ucraina, mai mult decât o victorie simbolică întâmplătoare
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

UNESCO a decis să întroducă borșul în patrimoniul cultural imaterial în pericol, marcând o victorie simbolică pentru Ucraina, în conflictul diplomatic dintre Kiev şi Moscova.

Practic, UNESCO a recunoscut că invazia rusă pune în pericol cultura ucraineană a borşului, o supă foarte populară de ambele părţi ale graniţei, scrie Le Figaro, citat de News.ro.

„Victoria este a noastră în războiul pentru borş”, a scris pe contul de Telegram ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkatchenko, care a dat asigurări că Ucraina va câștiga și războiul de pe front cu Rusia.

ADVERTISING

Deși poate părea un subiect minor, „războiul borșului” face parte dintr-o strategie ofensivă adoptată de Ucraina după invazia Rusiei de la finele lunii februarie.

În timp ce își organiza apărarea în fața atacurilor armatei ruse, Ucraina a multiplicat ofensivele diplomatice împotriva Moscovei. Iar una dintre ele se referă la borş.

La mijlocul lunii aprilie, Ucraina a solicitat includerea acestei ciorbe pe lista patrimoniului cultural imaterial în pericol, considerând că Rusia, care a iniţiat conflictul, ameninţa „viabilitatea” tradiţiei din jurul acestui fel de mâncare.

ADVERTISING

Două luni mai târziu, un comitet UNESCO pentru patrimoniul cultural imaterial, reunit în sesiune extraordinară, i-a dat dreptate Kievului.

Borşul este o supă făcută din sfeclă şi varză, adesea însoţită de smântână proaspătă, foarte populară în Europa Centrală, în special în Rusia. Se crede că acest fel de mâncare este de origine ucraineană.

Argumentele Comisiei UNESCO pentru luarea acestei decizii:

  • „Existenţa acestei supe (...) nu este în pericol în sine, dar moştenirea umană şi vie care este asociată cu borşul este în pericol imediat din cauza capacităţii populaţiilor de a practica, de a-şi transmite patrimoniul cultural intangibil, serios perturbat din cauza conflictului armat (şi) în special a strămutării forţate a comunităţilor”.
  • „Oamenii nu mai pot pregăti sau măcar să cultive legumele locale necesare pentru prepararea borşului şi nici nu se pot reuni pentru a pregăti acest fel de mâncare. (...) Conflictul armat distruge şi „mediul, fauna, flora. (...) Pentru toţi aceşti factori, este necesară salvarea urgentă a acestui element”.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇