60 de zile au trecut de la atacul Hamas din 7 octombrie, care a declanșat răspunsul în forță al Israelului, despre care gruparea spune că a provocat moartea a peste 15.900 de oameni, în timp ce alți peste 41.000 au fost răniți.
Forțele de apărare israeliene confirmă că pentru fiecare luptător Hamas eliminat au ucis doi civili, dar acest raport li se pare „extrem de pozitiv și poate unic în lume”.
Un reprezentant al OMS spune că situaţia în Gaza se deteriorează de la o oră la alta, în timp ce bombardamentele israeliene s-au intensificat în sud, în jurul oraşelor Khan Younis şi Rafah.
În plus, IDF se pregătește să inunde tunelurile de sub Gaza, punând la punct un sistem amplu de pompe, însă e de așteptat ca operațiunea să aibă loc după ce vor fi eliberați toți ostaticii, având în vedere că Hamas a anunțat că mulți dintre prizonieri sunt ținuți sub pământ.
Iar o investigație a doi profesori de la Universitatea din New York şi Universitatea Columbia arată că un investitor ar fi ştiut dinainte de planul Hamas de a ataca Israelul şi ar fi folosit aceste informaţii pentru a profita de pe urma titlurilor de valoare israeliene.
Îngrijorătoare este și o analiză New York Times, care arată că, în timpul atacului din 7 octombrie, o rachetă lansată cel mai probabil de militanţii Hamas a lovit o bază militară israeliană unde, potrivit experţilor, s-ar afla multe dintre rachetele cu capacitate nucleară ale ţării.
Pe plan umanitar, Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) atrage atenția că „un scenariu şi mai infernal este pe cale să se desfăşoare”, după ce numărul camioanelor cu ajutoare și combustibil lăsate să treacă prin Rafah a scăzut considerabil.
Iar reprezentanții Programului Alimentar Mondial al ONU îl dau exemplu pe cântărețul canadian The Weekend, care, cu o donație de 2,5 milioane de dolari, a asigurat 4 milioane de mese pentru palestinieni.
Armata israeliană a continuat și operațiunile în Cisiordania. Un palestinian a fost ucis și 4 răniți într-un raid israelian în tabăra Dheisheh de lângă Betleem.
Iar ministrul Economiei, Nir Barkat, intenționează să candideze împotriva lui Benjamian Netanyahu în fruntea Likud, partid pe care actualul premier îl conduce de 18 ani: „Nu-l voi mai susține iar pe Netanyahu. După război, trebuie să ne întoarcem către popor și să-i recâștigăm încrederea. Likud are nevoie de o schimbare”.
Kremlinul a anunțat că Putin va efectua miercuri o vizită de lucru în Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, pentru a „întări relațiile bilaterale, a discuta despre războiul dintre Israel și Hamas și politicile internaționale”. Joi, Putin îl primește la Moscova pe președintele Iranului, Ebrahim Raisi.
Iată cele mai importante evenimente de marți, 5 decembrie, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 60:
- Ostatici drogați? - Combatanţi din cadrul mişcării islamiste palestiniene Hamas au drogat ostaticii înainte de a-i elibera, în timpul armistiţiului, pentru ca aceştia să aibă un aer ”liniştit şi fericit”, cu calmante de tip clonazepam, acuză marţi în Parlament o reprezentantă a Ministerului israelian al Sănătăţii, Hagar Mizrahi. Ea nu a precizat dacă acest lucru a fost stabilit pe baza unor analize sanguine sau mărturii, relatează AFP.
- Cea mai intensă zi - Forţele de infanterie israeliene - susţinute de avioane de vânătoare - au luat cu asalt Khan Younis, principalul oraş în sudul Fâşiei Gaza, şi în prezent duc lupte intense la sol, a anunţat armata israeliană, în ceea ce a calificat drept cea mai intensă zi de lupte din cele cinci săptămâni de operaţiuni terestre împotriva combatanţilor Hamas, în timp ce spitalele se luptă să facă faţă zecilor de palestinieni morţi şi răniţi, potrivit Reuters şi AFP. "Ne aflăm în cea mai intensă zi de la începutul operaţiunii terestre", a declarat comandantul Comandamentului Sud al armatei israeliene, generalul Yaron Finkelman. El a adăugat că forţele israeliene duc lupte de asemenea în Jabalia, o mare tabără urbană de refugiaţi şi bastion al Hamas în nordul enclavei, lângă oraşul Gaza, şi la Shuja'iyya, la est de oraş.
- O rachetă a lovit un oraş israelian - O rachetă a lovit o clădire din orașul israelian Aşkelon, care se află foarte aproape de Gaza. Nu există rapoarte despre victime.
- Situaţia se agravează de la o oră la alta - Un reprezentant al OMS, Richard Peeperkorn, a declarat marţi că situaţia în Gaza se deteriorează de la o oră la alta, în timp ce bombardamentele israeliene s-au intensificat în sud, în jurul oraşelor Khan Younis şi Rafah. "Nu trebuie permis ca asta să se întâmple… Vreau să subliniez foarte clar că ne confruntăm cu un dezastru umanitar în creştere", a insistat el.
- 2 civili uciși pentru un militant Hamas - AFP, citând o informare pentru presa străină a unor înalţi oficiali militari israelieni, a relatat că armata israeliană consideră că aproximativ doi civili au fost ucişi în Gaza pentru fiecare militant Hamas. Întrebat de CNN despre acest raport, purtătorul de cuvânt al IDF, lt.col. Jonathan Conricus, a declarat: „Pot confirma raportul. Şi pot spune că, dacă este adevărat, şi cred că cifrele noastre vor fi coroborate - dacă comparaţi acest raport cu orice alt conflict în teren urban între o armată şi o organizaţie teroristă care foloseşte civili ca scuturi umane şi care este încorporată în populaţia civilă, veţi constata că acest raport este extraordinar, extrem de pozitiv şi poate unic în lume".
- Pregătiri pentru inundarea tunelurilor Hamas - Israelul a asamblat un sistem amplu de pompe ce ar putea fi folosit pentru a inunda tunelurile utilizate de Hamas sub Gaza, în încercarea de a-i alunga pe luptătorii palestinieni, anunță Wall Street Journal, citând oficiali americani. Nu este clar dacă Israelul va lua în considerare utilizarea pompelor înainte ca toţi ostaticii să fie eliberaţi, având în vedere că Hamas a declarat anterior că a ascuns captivi în „locuri sigure şi în tuneluri".
- Israelul neagă un plan de strămutare a palestinienilor - Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Jonathan Conricus, a negat că Israelul „încearcă să mute pe cineva de oriunde în mod permanent" în Fâşia Gaza, relatează BBC. Forţele de apărare israeliene au spus zecilor de mii de palestinieni să se mute din zonele din sudul ţării. Un purtător de cuvânt a postat o hartă a zonelor din oraşul Khan Younis şi din jurul acestuia, spunându-le oamenilor să se îndrepte mai la sud. Forţele de apărare israeliene cred că comandanţii Hamas se află în oraş, unde sute de mii de persoane se adăpostesc de când au fugit din calea luptelor din nord.
- Bază cu rachete nucleare, bombardată - O rachetă lansată cel mai probabil de militanţii Hamas în timpul atacului lor din 7 octombrie asupra Israelului a lovit o bază militară israeliană unde, potrivit experţilor, s-ar afla multe dintre rachetele cu capacitate nucleară ale ţării, potrivit unei analize realizate de New York Times. Deşi rachetele în sine nu au fost lovite, impactul loviturii de la baza Sdot Micha din centrul Israelului a declanşat un incendiu care s-a apropiat de depozitele cu rachete şi alte arme sensibile. Israelul nu a recunoscut niciodată existenţa arsenalului său nuclear, deşi avertizori de integritate israelieni, oficialii americani şi analiştii de imagini din satelit sunt cu toţii de acord că ţara deţine cel puţin un număr mic de arme nucleare.
- Investitorul care a știut că Hamas va ataca și s-a îmbogățit - Autorităţile israeliene investighează afirmaţiile unor experţi americani potrivit cărora un investitor ar fi ştiut dinainte de planul Hamas de a ataca Israelul la 7 octombrie şi ar fi folosit aceste informaţii pentru a profita de pe urma titlurilor de valoare israeliene. Autoritatea pentru Valori Mobiliare din Israel a declarat pentru Reuters că „problema se cunoaşte şi este investigată de toate părţile relevante". Cercetările efectuate de profesorii de drept Robert Jackson Jr. de la Universitatea din New York şi Joshua Mitts de la Universitatea Columbia au constatat vânzări în lipsă (short selling) semnificative de acţiuni înainte de atacurile care au declanşat războiul. „Constatările noastre sugerează că traderii informaţi despre atacurile care urmau să aibă loc au profitat de pe urma acestor evenimente tragice", spun profesorii în studiul lor intitulat "Trading on Terror?".
- Raid în Cisiordania - Armata israeliană a continuat și operațiunile în Cisiordania. Un palestinian a fost ucis și 4 răniți într-un raid israelian în tabăra Dheisheh de lângă Betleem.
- Sediu Hamas luat cu asalt - IDF a anunțat că trupele sale au înaintat în Jabaliya, în nordul Gazei, și că au luat cu asalt sediul Hamas din regiune.
- Scenariu și mai infernal - Doar 100 de camioane care transportau ajutoare umanitare şi 69.000 de litri de combustibil au intrat în Gaza prin punctul de trecere a frontierei Rafah, a anunţat Biroul Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) într-o declaraţie făcută marţi dimineaţă: „Un scenariu şi mai infernal este pe cale să se desfăşoare. Această cifră este cu mult sub media zilnică de 170 de camioane şi 110.000 de litri de combustibil care intraseră în timpul pauzei umanitare implementate între 24 şi 30 noiembrie".
- The Weekend hrănește palestinienii - Cântăreţul canadian The Weeknd donează 2,5 milioane de dolari pentru Gaza. Voluntarii Programului Alimentar Mondial al ONU vor distribui pachete pentru 173.000 de palestinieni timp de două săptămâni, ceea ce înseamnă patru milioane de mese. „Îi mulţumim lui Abel pentru această contribuţie preţioasă pentru poporul palestinian. Sperăm că şi alţii vor urma exemplul lui Abel şi vor sprijini eforturile noastre", a declarat Corinne Fleischer, directorul PAM pentru regiunea Orientului Mijlociu, Africii de Nord şi Europei de Est.
- Conducerea lui Netanyahu, contestată în Likud - Ministrul Economiei, Nir Barkat, intenționează să candideze împotriva lui Benjamian Netanyahu în fruntea Likud, partid pe care actualul premier îl conduce de 18 ani: „Nu-l voi mai susține iar pe Netanyahu. După război, trebuie să ne întoarcem către popor și să-i recâștigăm încrederea. Likud are nevoie de o schimbare”.
- Putin își bagă coada în Orientul Mijlociu - Kremlinul a anunțat că Putin va efectua miercuri o vizită de lucru în Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, pentru a „întări relațiile bilaterale, a discuta despre războiul dintre Israel și Hamas și politicile internaționale”. Joi, Putin îl primește la Moscova pe președintele Iranului Ebrahim Raisi.
- Acte şocante de violenţă sexuală - La sediul Naţiunilor Unite din New York, ambasadorul israelian Gilad Erdan a organizat un eveniment pentru a „expune ororile şi actele şocante de violenţă sexuală comise de teroriştii Hamas împotriva femeilor israeliene". Hillary Clinton a filmat un comentariu video pentru public, în care a declarat că este „scandalos că unii care pretind că militează pentru dreptate închid ochii şi inimile în faţa victimelor Hamas. Violul ca armă de război este o crimă împotriva umanităţii".