Armata israeliană a efectuat noi lovituri mortale asupra oraşului asediat Khan Yunes, în sudul Fâşiei Gaza, unde locuitorii încearcă să se pună la adăpost de unele dintre cele mai intense bombardamente şi lupte din cele două luni de război.
Palestinienii din Gaza trăiesc „într-o oroare totală”, a declarat comisarul ONU pentru drepturile omului, Volker Türk.
Străzile din Khan Yunes sunt aproape goale, în timp ce morţi şi răniţi continuă să fie transportaţi în număr mare spre spitale.
Sute de mii de civili se înghesuie în acest oraş, mulţi refugiaţi din nord, răspunzând ordinelor armatei israeliene.
Armata israeliană (IDF) a lovit aproximativ 250 de ținte Hamas în ultimele 24 de ore, inclusiv două lansatoare de rachete care au fost utilizate marți pentru a ataca Israelul. De asemenea, lovit o „celulă teroristă înarmată” care opera lângă o școală şi militarii au descoperit unul dintre cele mai mari depozite de arme, în apropierea unei școli și a unei clinici.
ONU spune că 1,87 milioane de oameni - mai mult de 80% din populația Gaza - au fost alungați din casele lor de la începutul războiului.
Oficialii din Gaza susţin că Israelul a ucis cel puțin 16.248 de persoane, inclusiv 7.112 copii și 4.885 de femei, începând cu 7 octombrie. În plus, sunt peste 7.600 de persoane dispărute.
Statele Unite se aşteaptă ca actuala fază a operaţiunii terestre a Israelului în Gaza, care vizează extremitatea sudică, să mai dureze câteva săptămâni, înainte ca Israelul să treacă, posibil în ianuarie, la o strategie de intensitate mai mică, hiper-localizată, care să vizeze în mod restrâns anumiţi militanţi şi lideri Hamas.
Iar agenția britanică pentru operațiuni comerciale maritime (UKMTO) a primit miercuri informații privind un incident cu o dronă deasupra Mării Roșii, la vest de portul yemenit Hodeidah.
Acasă premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a întâlnit cu ostatici eliberaţi şi cu familiile celor care încă se mai află în captivitate, o întâlnire pe care unii dintre cei prezenţi au descris-o ca fiind tensionată, la care s-a ridicat vocea şi s-a dat frâu furiei.
Iată cele mai importante evenimente de miercuri, 6 decembrie, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 61:
- Lupte feroce la Khan Yunes - Armata israeliană a efectuat noi lovituri mortale asupra oraşului asediat Khan Yunes, în sudul Fâşiei Gaza, unde locuitorii încearcă să se pună la adăpost de unele dintre cele mai intense bombardamente şi lupte din cele două luni de război. Palestinienii din Gaza trăiesc într-o oroare totală, a declarat comisarul ONU pentru drepturile omului, Volker Türk. Străzile din Khan Yunes, unde sunt angajate şi trupe la sol, erau aproape goale miercuri, în timp ce morţi şi răniţi continuau să fie transportaţi în număr mare spre spitale, au relatat jurnaliştii AFP de la faţa locului. Sute de mii de civili se înghesuie în acest oraş şi în împrejurimi, mulţi dintre ei refugiaţi de la începutul războiului, confruntaţi cu o situaţie umanitară catastrofală şi strânşi într-un perimetru tot mai limitat în apropierea frontierei închise cu Egiptul. Mii dintre ei, mergând pe jos, înghesuiţi în şarete sau cu bagajele îngrămădite pe maşini, continuă să se refugieze spre sud şi în oraşul vecin Rafah, răspunzând ordinelor armatei israeliene.
- Depozit uriaș de arme lângă o școală - IDF anunță că militarii au descoperit unul dintre cele mai mari depozite de arme din Gaza, în apropierea unei școli și a unei clinici. În depozitul găsit marți, în nordul Fâșiei Gaza, se aflau „sute de rachete și lansatoare”. Imaginile difuzate de IDF au arătat diferite tipuri de arme, inclusiv rachete antitanc, dispozitive explozive și rachete cu rază lungă de acțiune.
- Alți 30 de români aduși în țară - Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că 30 de persoane, cetăţeni români şi familiile acestora, evacuate din Fâşia Gaza, au ajuns, miercuri, în România, cu o aeronavă militară. Totodată, a fost sprijinită evacuarea altor patru persoane, la solicitarea autorităţilor din Republica Moldova. Până în prezent, 279 de persoane, cetăţeni români şi membri de familie ai acestora, au fost evacuate din Fâşia Gaza.
- Putin, în turneu arab - Vladimir Putin a sosit la Abu Dhabi, urmând să poarte discuţii cu preşedintele Emiratelor Arabe Unite, şeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan. Preşedintele Rusiei se va deplasa apoi la Riad pentru discuţii cu prinţul moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, călătoria reprezentând o incursiune rară în afara Rusiei pentru Putin, pe numele căruia a fost emis un mandat de arestare de către Curtea Penală Internaţională (CPI). Însă nici EAU, nici Arabia Saudită şi nici Rusia nu recunosc jurisdicaţia CPI.
- Bilanţul măcelului - Oficialii din Gaza susţin că Israelul a ucis cel puțin 16.248 de persoane, inclusiv 7.112 copii și 4.885 de femei, începând cu 7 octombrie. În plus, sunt peste 7.600 de persoane dispărute. ONU adaugă că 1,87 milioane de oameni - mai mult de 80% din populația Gaza - au fost alungați din casele lor de la începutul războiului.
- Incident cu dronă în Marea Roșie - Agenția britanică pentru operațiuni comerciale maritime (UKMTO) a primit miercuri informații privind un incident cu o dronă deasupra Mării Roșii, la vest de portul yemenit Hodeidah. Ca urmare, agenția a avertizat navele care tranzitează zona să dea dovadă de prudență. Nu au existat alte detalii despre incident. Acesta urmează unei serii de atacuri în apele din Orientul Mijlociu apărute după izbucnirea războiului dintre Israel și gruparea militantă palestiniană Hamas. Duminică, armata americană a anunțat că trei nave comerciale au fost atacate în sudul Mării Roșii.
- Când se încheie operațiunea terestră a Israelului - Statele Unite se aşteaptă ca actuala fază a operaţiunii terestre a Israelului în Gaza, care vizează extremitatea sudică a fâşiei, să mai dureze câteva săptămâni înainte ca Israelul să treacă, posibil în ianuarie, la o strategie de intensitate mai mică, hiper-localizată, care să vizeze în mod restrâns anumiţi militanţi şi lideri Hamas, au declarat pentru CNN mai mulţi oficiali de rang înalt ai administraţiei de la Washington. Dar, în timp ce războiul intră pe acest nou teren, Casa Albă este profund îngrijorată de modul în care se vor desfăşura operaţiunile Israelului în următoarele săptămâni, a declarat un oficial de rang înalt al administraţiei americane.
- 250 de atacuri aeriene - Forțele aeriene ale Israelului au lovit aproximativ 250 de ținte în Gaza în ultimele 24 de ore, au anunțat reprezentanții armatei. Membrii Forțelor de apărare israeliene -IDF- au declarat că au lovit mai multe ținte Hamas, inclusiv două lansatoare de rachete care au fost utilizate marți pentru a ataca Israelul. De asemenea, armata anunță că a lovit o „celulă teroristă înarmată" care opera lângă o școală din nordul Gaza.
- Întâlnire tensionată - Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a întâlnit cu ostatici eliberaţi şi cu familiile celor care încă se mai află în captivitate, o întâlnire pe care unii dintre cei prezenţi au descris-o ca fiind tensionată, la care s-a ridicat vocea şi s-a dat frâu furiei, iar unii participanţi chiar s-au ridicat şi au părăsit încăperea, relatează Reuters. Întâlnirea a avut loc în contextul în care luptele s-au reluat în Fâşia Gaza, după un armistiţiu de şapte zile care a permis ca peste 100 de ostatici să se întoarcă acasă. Soarta celor 138 de prizonieri care au rămas în urmă este însă incertă.
- Circulație restricționată - Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au împiedicat civilii să se deplaseze pe anumite porțiuni ale drumului Salah al Din, avertizând că este „extrem de periculos". Drumul este principala rută de legătură între nordul și sudul Gaza și a fost folosit de sute de mii de palestinieni care fug de luptele din nord. Avichay Adraee, purtător de cuvânt al IDF, a declarat că civilii nu vor putea circula pe secțiunile de drum care se află la nord și la est de orașul Khan Younis.