Haos în Los Angeles: Garda Națională nu face față, vin și pușcașii marini. Guvernatorul Californiei dă în judecată Casa Albă, Trump l-ar aresta (Video)

Haos în Los Angeles: Garda Națională nu face față, vin și pușcașii marini. Guvernatorul Californiei dă în judecată Casa Albă, Trump l-ar aresta (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Demonstrațiile împotriva politicilor de imigrație ale președintelui Donald Trump continuă în Los Angeles pentru a treia zi consecutiv, în ciuda desfășurării a peste 2.000 de membri ai Gărzii Naționale, trimisă de administrația federală pentru a susține autoritățile locale. Măsura, însă, este considerată ilegală de guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, care îl acuză pe președinte că alimentează intenționat tensiunile.

Confruntări cu poliția și arestări

Duminică, poliția din Los Angeles a declarat „ilegală” adunarea din apropierea primăriei, susținând că mai mulți protestatari au aruncat cu obiecte asupra forțelor de ordine. Au fost făcute arestări, iar înregistrările video arată cum unii manifestanți scandează „Ruşine să vă fie” și blochează autostrada 101, o arteră vitală din centrul orașului.

Alte grupuri de protestatari, mulți cu steaguri mexicane și pancarte împotriva ICE, s-au adunat în diverse zone ale orașului.

Potrivit autorităților, 30 de persoane au fost arestate sâmbătă, inclusiv trei pentru agresarea unui ofițer. Trei adjuncți ai șerifului au suferit răni ușoare în confruntări.

FBI oferă o recompensă de 50.000 de dolari pentru informații despre un suspect acuzat că a rănit un ofițer federal în Paramount, aruncând cu pietre în vehiculele oficiale.

Jurnalistă din Australia, împușcată în picior

O jurnalistă australiană de la postul 9News, Lauren Tomasi, a fost împuşcată cu un glonţ de cauciuc de către un membru al forţelor de ordone, în timp ce relata despre manifestaţiile din Los Angeles. Scena a fost surprinsă de camerele de filmare ale postului în timp ce jurnalista tocmai încheia un duplex în care vorbea despre folosirea gloanţelor de cauciuc.

Imagini postate pe reţele de socializare de postul australian 9News îl surprind în mod clar pe un ofiţer de poliţie care îi ia ca ţintă pe jurnalistă şi pe cameramanul ei şi apoi trage, Glonţul de cauciuc a lovit-o pe jurnalistă în gambă.

”După ore de aşteptare, situaţia s-a deteriorat rapid. Poliţia din Los Angeles se deplasează călare, trage cu gloanţe de cauciuc în manifrstanţi şi-i împinge către centrul Los Angeles-ului”, spunea jurnalista cu microfonul în mână.

Câteva momente mai târziu ea scotea un ţipăt de durere şi îşi strângea gamaba, unde a fost în mod vizibil atinsă. ”Tocmai ai tras în jurnalistă, fir-ar!”, se aude cameramanul în înregistrare. ”Sunt bine, sunt bine”. dă ea asigurări.

Potrivit postului australian, Lauren Tomasi ”a fost luată ca ţintă în timp ce făcea un reportaj în direct în apropierea liniei frontului manifestaţiilor din jurul centrului de detenţie metropolitan din oraş”.

"Lauren şi cameramanul ei sunt teferi şi-şi vor continua munca esenţială de acoperire a acestor evenimente”, a anunţat postul, subliniind că ”acest incident aminteşte în mod brutal pericolele inerente cu care se pot confrunta jurnaliştii la acoperirea unor manifestaţii în prima linie şi subliniază importanţa rolului lor în furnizarea de informaţii vitale”.

Potrivit AFP, cazul lui Lauren Tomasi nu este izolat. Zeci de manifestaţi au blocat duminică după-amiaza o autostradă în megalopolisul californian - timp de peste o oră -, într-o înfruntare tensionată cu forţe de ordine care au procedat la câteva arestări şi care au folosit gaze lacrimogene împotriva unor jurnalişti, au constatat jurnalişti AFP.

Administrația locală critică intervenția Gărzii Naționale

Prezența trupelor federale a fost dur criticată de oficialii locali. Primarul Los Angeles-ului, Karen Bass, a acuzat administrația Trump de provocare intenționată, în timp ce a condamnat și actele de violență comise de protestatari.

„Nu vreau ca oamenii să cadă în haosul care, cred eu, este creat de administrație în mod complet inutil”, a spus ea într-o conferință de presă.

Guvernatorul Gavin Newsom a fost și mai categoric. El a cerut oficial retragerea trupelor și a spus că trimiterea Gărzii Naționale este ilegală și dictatorială: „Acestea sunt actele unui dictator, nu ale unui preşedinte”, a scris Newsom pe X.

El l-a acuzat pe Trump că încalcă suveranitatea statului California și că inventează o criză în scopuri politice. „Donald Trump este nesăbuit, este imoral”, a declarat Newsom. „(Trump, n.r.) A luat măsura ilegală și neconstituțională de a federaliza Garda Națională și pune vieți în pericol”, a adăugat guvernatorul. potrivit The Guardian.

„Nu a existat nicio colaborare, niciun sfat, nicio luare în considerare a regulilor. A fost un act nesăbuit care a dus la exacerbarea situației și care pune în pericol viețile oamenilor”, a subliniat Newsom.

Președintele mexican Claudia Sheinbaum a criticat, la rândul ei, administrația americană pentru raidurile printre imigranți și pentru desfășurarea Gărzii Naționale.

California atacă în justiție

Procurorul general al Californiei, Rob Bonta, și guvernatorul Gavin Newsom au dat în judecată administrația Trump pentru desfășurarea de trupe ale Gărzii Naționale la Los Angeles, fără autorizația lui Newsom, anunță BBC.

Procurorul general va solicita instanţei să constate că ordinul lui Trump a fost ilegal. „Preşedintele încearcă să producă haos şi criză pentru propriile sale scopuri politice. Controlul federal asupra Gărzii Naţionale din California este un abuz al autorităţii preşedintelui în temeiul legii - şi nu este un abuz pe care îl acceptăm cu uşurinţă. Cerem unei instanţe să pună capăt acestui ordin ilegal şi fără precedent”, a declarat Bonta.

Bonta a numit desfășurarea trupelor o „escaladare inflamatorie nejustificată de condițiile de la fața locului”. Acesta susține că desfășurarea „depășește autoritatea guvernului federal” și încalcă al zecelea amendament.

Trump l-ar aresta pe guvernator

Întrebat despre provocarea guvernatorului Californiei la adresa șefului frontierelor din administrația Trump, Tom Homan, de a-l aresta. Trump a răspuns: „Aș face-o dacă aș fi în locul lui Tom, cred că e grozav… A făcut o treabă groaznică”, a spus el despre Newsom.

Gavin Newsom a reacționat imediat pe X: „Președintele Statelor Unite tocmai a cerut arestarea unui guvernator în exercițiu. Aceasta este o zi pe care speram să nu o văd niciodată în America. Nu-mi pasă dacă ești democrat sau republican, aceasta este o linie pe care nu o putem depăși ca națiune - este un pas clar către autoritarism”, a scris el.

Casa Albă: „Violență și haos”

Casa Albă a respins acuzațiile lui Newsom și ale oficialilor locali, susținând că „toată lumea a văzut haosul, violența și lipsa legii”.

Președintele Trump a declarat pe rețelele de socializare că la proteste sunt „mulțimi violente, insurecționale”, iar membrii cabinetului său au primit ordinul de a lua „toate măsurile necesare” pentru a restabili ordinea, relatează Reuters.

"Oamenii care provoacă problema sunt agitatori profesioniști. Sunt insurecționiști. Sunt oameni răi, ar trebui să fie la închisoare", a spus Trump, potrivit BBC.

"Am luat o decizie excelentă trimițând Garda Națională să se ocupe de revoltele violente și instigate din California. Dacă nu am fi făcut acest lucru, Los Angeles-ul ar fi fost complet distrus", a scris liderul de la Casa Albă pe Truth Social.

Totuși, într-o declarație făcută duminică, Trump a afirmat că nu este încă pregătit să invoce Legea Insurecției din 1807, care i-ar permite să mobilizeze armata pe teritoriul național. Întrebat dacă vede în Los Angeles o insurecție, a răspuns, citat de CNN: „Nu, dar sunt oameni violenți și nu îi vom lăsa să scape”.

Secretarul Apărării, Pete Hegseth, a confirmat că Pentagonul este pregătit să mobilizeze 500 de pușcași marini de la baza Camp Pendleton, în caz că protestele escaladează. Aceștia sunt „în alertă maximă”, potrivit unei declarații oficiale.

Controversa principală ține de legalitatea desfășurării Gărzii Naționale fără acordul guvernatorului statului. Pentru a-și justifica decizia, Trump invocă Titlul 10 din Codul SUA, care permite desfășurarea în caz de „rebeliune”, dar prevede explicit că ordinele trebuie emise prin guvernatorii statelor. Deocamdată, nu este clar dacă președintele are autoritate legală deplină în acest caz.

Trump trimite un batalion de pușcași marini la Los Angeles

700 de puşcaşi marini din California au primit ordin să acorde asistenţă în Los Angeles şi se aşteaptă ca aceştia să ajungă în următoarele 24 de ore, a confirmat un oficial american citat de ABC News şi Reuters.

Cu câteva minute înainte de confirmarea mobilizării puşcaşilor marini, preşedintele Donald Trump a fost întrebat de ABC News dacă intenţionează să trimită puşcaşi marini la Los Angeles, iar acesta a răspuns: „Vom vedea ce se va întâmpla. Adică, eu cred că avem situaţia foarte bine sub control”, a spus Trump. „Cred că ar fi fost o situaţie foarte gravă. Se îndrepta în direcţia greşită. Acum se îndreaptă în direcţia corectă”, a declarat el.

Un oficial american a declarat, de asemenea, luni pentru Reuters că armata SUA va trimite temporar aproximativ 700 de puşcaşi marini în Los Angeles, în timp ce trupe suplimentare ale Gărzii Naţionale sosesc în oraş. Oficialul, care a vorbit sub condiţia anonimatului, a spus că va fi trimis un batalion, dar că, deocamdată, nu se prevede invocarea Legii Insurecţiei. Oficialul a adăugat că situaţia este fluidă şi se poate schimba.

Potrivit CNN, desfăşurarea unui întreg batalion de puşcaşi marini marchează o escaladare semnificativă a utilizării armatei de către Trump ca demonstraţie de forţă împotriva protestatarilor, dar încă nu este clar care va fi misiunea acestora odată ajunşi în Los Angeles, au declarat surse CNN. La fel ca trupele Gărzii Naţionale, acestora le este interzis să desfăşoare activităţi de aplicare a legii, cum ar fi arestările, cu excepţia cazului în care Trump invocă Legea privind insurecţia. Una dintre sursele CNN familiarizate cu mobilizarea trupelor marine a declarat că acestea vor întări prezenţa Gărzii Naţionale pe teren în Los Angeles.

Peste 2.000 de membri ai Gărzii Naţionale din California au fost mobilizaţi de preşedinte, dar până în prezent doar aproximativ 300 au fost dislocaţi pe străzi. Se aşteaptă ca trupele marine să îi înlocuiască pe unii dintre membrii Gărzii Naţionale care au fost dislocaţi în Los Angeles în ultimele două zile, a declarat sursa.

Scopul oficial: protejarea clădirilor federale

Potrivit unui comunicat al Comandamentului Nordic al SUA, misiunea Gărzii Naționale este limitată: protejarea personalului și clădirilor federale, în locații unde au avut loc proteste. Secretarul pentru Securitate Internă, Kristi Noem, a reiterat că trupele nu vor interveni în proteste pașnice, dar vor asigura perimetrul în jurul clădirilor guvernamentale.

Raiduri și obiective controversate

Între timp, agenții ICE au arestat vineri cel puțin 44 de persoane în Los Angeles, în cadrul unei noi campanii de aplicare a legii imigrației. Potrivit unor date oferite de Departamentul pentru Securitate Internă, o parte dintre cei arestați aveau dosare penale.

Totuși, presa locală și organizațiile de drepturile omului susțin că printre cei vizați s-ar afla și persoane cu reședință legală.

Trump a declarat că obiectivul noii campanii este arestarea a 3.000 de migranți pe zi și a reiterat angajamentul de a „bloca granița” și a „exila un număr record de persoane aflate ilegal în țară”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇