Preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a declarat sâmbătă la Lisabona că nu doreşte să „mulţumească pe nimeni” cu opiniile sale despre invazia Rusiei în Ucraina, după ce a provocat critici în Occident sugerând că şi Kievul este parţial vinovat pentru război.
Lula da Silva, un preşedinte de stânga, care a fost ales anul trecut în urma unei curse electorale foarte strânse cu fostul preşedinte de extremă dreapta Jair Bolsonaro, şi-a început sâmbătă în Portugalia prima sa vizită în Europa de când a acces din nou la funcţia prezidenţială, pe care a mai deţinut-o între anii 2003 şi 2010, relatează Reuters.
Lula a fost criticat în Occident pentru că a sugerat că atât Rusia, cât şi Ucraina sunt de vină pentru conflictul care a început când Moscova a invadat ţara vecină, în februarie 2022.
Săptămâna trecută, Lula a declarat că Statele Unite şi aliaţii europeni ar trebui să înceteze să mai furnizeze arme Ucrainei, spunând că în felul acesta prelungesc războiul.
"Dacă nu faceţi pace, contribuiţi la război", a spus Lula. Casa Albă a reacţionat imediat şi l-a acuzat pe preşedintele brazilian că "preia papagaliceşte" propaganda rusă şi chineză.
Lula da Silva a sosit vineri în Portugalia pentru o vizită de cinci zile, în contextul în care se străduieşte să îmbunătăţească legăturile externe. A fost întâmpinat însă cu ostilitate de comunitatea ucraineană din Portugalia, înfuriată de comentariile lui despre război.
Vineri, a avut loc o demonstraţie a ucrainenilor în faţa Ambasadei Braziliei. Sâmbătă, Lula a participat la o ceremonie de bun venit în faţa Mănăstirii Jerónimos din Lisabona, iar doi susţinători ai Ucrainei care purtau un steag şi o pancartă nu au fost lăsaţi să stea în apropierea zonei de desfăşurare a ceremoniei, deoarece agenţii de poliţie le-au spus că nu au cerut autorizaţie pentru a protesta.
Luând cuvântul, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, Lula a încercat să se explice. El a declarat că scopul său este de a "construi o cale pentru a le aduce pe ambele țări (Rusia şi Ucraina) la masa negocierilor".
"Vreau să găsesc o a treia cale (pentru a rezolva conflictul), care este construirea păcii", a declarat el în conferinţă de presă.
Preşedintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa, care l-a însoţit pe Lula la conferinţa de presă, a subliniat însă că poziţiile ţărilor lor faţă de război sunt diferite.
Portugalia este membru fondator al NATO şi a trimis echipament militar în Ucraina. Rebelo de Sousa a declarat că Ucraina are dreptul de a se apăra şi de a-şi "recupera" teritoriul.
Înainte de a pleca spre Europa, preşedintele Braziliei l-a primit acasă, marţi, pe un alt lider european, preşedintele României, Klaus Iohannis, de la care a avut ocazia să audă deja punctul de vedere al unei ţari membre UE şi NATO, în plus vecină cu Ucraina.
”Comunitatea internaţională are datoria să sprijine Ucraina pentru a respinge agresiunea şi pentru a câştiga acest război de eliberare a ţării”, i-a spus Iohannis lui Lula.