Primarul din Borodianka: Ce obiective militare există într-un bloc cu zece etaje în care locuiesc copii?

Primarul din Borodianka: Ce obiective militare există într-un bloc cu zece etaje în care locuiesc copii?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Primarul oraşului ucrainean Borodianka, Gheorghi Ierko, şi-a manifestat indignarea faţă de cinismul manifestat de militarii ruşi după declanşarea războiului, pe 24 februarie.

Acesta a declarat, pentru AGERPRES, că localitatea pe care o administrează, aflată la nord-vest de Kiev, a fost atacată cu brutalitate de armata rusă, în ciuda faptului că pe teritoriul său nu se aflau obiective militare.

"Ce obiective militare pot să existe într-un bloc cu zece etaje în care locuiesc copii mici? Noi suntem un oraş mic, nu avem obiective militare. Noi suntem oameni paşnici, dar au venit şi ne-au pedepsit pentru ce nu am făcut", a afirmat Ierko.

ADVERTISING

Oraşul Borodianka s-a aflat sub ocupaţia armatei ruse o lună, timp în care civilii au fost atacaţi atât pe cale terestră, cât şi aerian. Pierderile umane şi materiale din această perioadă au fost uriaşe.

"Când a trecut coloana prin oraş, au tras în clădirile civililor, ale oamenilor nevinovaţi. Au tras în toate casele cu un etaj, două sau trei, iar asupra blocurilor au tras şi cu mai mare înverşunare. Oamenii din acele clădiri au fost în bătaia focului. Când trecea coloana, îndreptau ţeava de la tancuri ba în stânga, ba în dreapta şi trăgeau la întâmplare.

ADVERTISING

Cu cinci kilometri de a ajunge în Borodianka, coloana trecea printr-un alt sat, iar o învăţătoare care a ieşit să vadă ce se întâmplă a fost împuşcată pe loc. Tot aşa, un tânăr de 17 ani a ieşit în stradă să vadă de unde vin zgomotele şi a fost împuşcat. Acesta a fost un mesaj foarte dur transmis populaţiei noastre", a mărturisit primarul ucrainean.

Pe perioada ocupaţiei ruse, populaţiei nu i s-a permis să iasă din casă, a fost torturată sau a fost ucisă. Autorităţile estimează că atacul armatei ruse s-ar fi soldat cu zeci sau chiar sute de morţi, însă numărul exact va fi stabilit ulterior. De asemenea, zeci de blocuri şi sute de case din oraş au fost distruse total sau parţial.

ADVERTISING

"Ruşii au pus peste tot anunţuri că circulaţia este interzisă. A fost oprită orice mişcare. Cine era prins că iese din casă era torturat, i se puneau saci din plastic pe cap. Unora li se dădea drumul peste câteva ore sau peste câteva zile, iar pe alţii îi luau şi îi duceau nu ştiu unde, că nu au mai venit nici până azi.

(...) Ce e cel mai trist este că am fost prima localitate bombardată de aviaţia rusă. Au aruncat o mulţime de bombe peste blocuri, peste locuinţe civile. Cinci avioane au ajuns aici şi au aruncat toată încărcătura lor peste casele oamenilor nevinovaţi", a mai spus Gheorghi Ierko.

Acesta a povestit că au fost nevoiţi să lase morţii pe stradă timp de peste o lună, pentru că, având în vedere prezenţa ruşilor în zonă, nu exista nicio posibilitate a autorităţilor de a-i ridica.

"Am găsit în beci trupul carbonizat al unui copil, al unei femei şi al unui bărbat şi vom încerca să aflăm ce s-a întâmplat cu ei. Au fost ucişi şi după aceea le-au dat foc. (...) Avem informaţii că au fost şi violuri, dar nu putem spune cu certitudine. Vă spun că două femei au ieşit din casă într-o seară şi au fost găsite ucise într-un sat alăturat", a mai spus primarul din Borodianka.

Forţele ruse s-au retras din nord-vestul Kievului săptămâna trecută, după ce intraseră în oraş pe 25 februarie. Oraşul Borodianka, aflat la aproximativ 40 de kilometri nord-vest de Kiev, este lipsit de orice utilitate publică, precum energia electrică, gazul sau apă. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇