Prima reacție a generalului Cătălin Zisu la acuzațiile de corupție: Sunt în „vârful unui sistem”

Prima reacție a generalului Cătălin Zisu la acuzațiile de corupție: Sunt în „vârful unui sistem”
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Generalul Cătălin Zisu, șeful Comandamentului Logistic al armatei, acuzat de abuz în serviciu, consideră că nu a greşit cu nimic și spune că el este „în vârful unui sistem”, iar sub el sunt oameni şi specialişti care au ajuns la acele concluzii. De asemenea, despre ceasurile de lux găsite la percheziţii, a spus că „sunt la mâna a doua”.

Şeful Comandamentului Logistic Întrunit Cătălin Zisu, colonelul în rezervă Lucian Amorăriţei şi omul de afaceri Ionel Olteanu au fost plasaţi sub control judiciar pe cauţiune, în dosarul privind plata unor lucrări neefectuate pentru extinderea cimitirului Ghencea Militar.

Potrivit DNA, Zisu este acuzat de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată. Prejudiciul în dosar este estimat la aproape 12 milioane de lei.

Zisu şi Olteanu trebuie să achite fiecare, în termen de 7 zile, o cauţiune în valoare de un milion de lei. În cazul lui Amorăriţei, valoarea acesteia este de 500.000 de lei.

MApN a cerut, sâmbătă, trecerea în rezervă a generalului Cătălin Zisu, înaintând Administraţiei Prezidenţiale o propunere în acest sens.

Explicațiile generalului Zisu

„Am avut o firmă de consultanţă, am avut o firmă de proiectare, drumari si alţi specialişti, care ei au ajuns la această concluzie. Până la mine, au semnat 7-8 inşi vizavi de această chestiune. Am avut un comitet de suport decizional condus de generalul Cristea, locţiitorul meu. El împreună cu alţi 7-8 specialişti s-au ocupat de această problemă”, a declarat jurnaliștilor generalul Zisu, sâmbătă, când s-a prezentat la Poliţia Capitalei, relatează News.ro.

Generalul cu 3 stele a spus că nu ştie „ce lucruri sunt în dosarul de la DNA sau cine a greşit”, dar că el nu se putea duce acolo şi să facă recepţia sau să fie în locul dirigintelui de şantier şi al firmei de consultanţă.

La rândul său, avocata sa a spus că se aduc nişte acuzații nefondate, pe care le le consideră „exagerate”, scopul fiind, în opinia sa, ca generalul Cătălin Zisu „să nu mai ocupe această funcţie”.

Întrebat cine ar vrea să îi facă rău, generalul Zisu a răspuns că deocamdată nu ştie, pentru că încă nu a analizat dosarul.

Despre ceasurile de lux găsite la percheziţii, generalul Zisu a spus că sunt „la mâna a doua”, avocata sa completând că ceasurile şi genţile sunt, „în marea lor majoritate, fake”.

Despre relaţiile pe care le are cu generalii Nicolae Ciucă şi Gabriel Oprea, Zisu a spus că acestea sunt „normale”.

„Cu generalul Ciucă am lucrat, ne ştim de foarte mult timp, ne putem întâlni în tot felul de contexte, deci nu asta e problema. Deci nu văd nimic deosebit...”, a mai spus generalul Zisu.

Întrebat dacă Gabriel Oprea l-a ajutat să-şi ia doctoratul, Cătălin Zisu a spus că el şi-a luat doctoratul cu mult timp în urmă, a fost cercetat, a fost trecut prin furcile regulamentelor şi procedurilor de la vremea respectivă. L-a susţinut, „aşa cum ştie toată lumea”, în Amfiteatrul Universităţii de Apărare.

„Deci n-are nicio legătură generalul Oprea cu doctoratul meu”, a mai spus generalul Cătălin Zisu.

Cine este generalul Zisu

Zisu si Oprea

Zisu a devenit general la doar 37 de ani, fiind cel mai tânăr general din Armata Română. În acea vreme era apropiat de ministrul Victor Babiuc.

Mai târziu, în 2006, a ajuns doctor datorită generalului Gabriel Oprea.

A fost mereu prezent în câteva afaceri de răsunet.

Îl regăsim în scandalurile care au măcinat clubul Steaua: licitațiile de închiriere a stadionului Ghencea, constituirea societății pe acțiuni SC FC Steaua SA, schimbul de terenuri dintre Gigi Becali si MApN.

Pe de altă parte, în scandalul intern din Armată, Zisu a fost pus la zid fiindcă ar fi trecut în subordonarea Direcţiei pe care o conducea cele mai profitabile unităţi turistice (hoteluri, centre de sănătate, cămine). Acestea se aflau în administrarea unui Corp al Armatei existent în fiecare judeţ, la care aveau acces facil toţi militarii. Mai apoi, cadrele MApN n-ar mai fi avut permisiunea decât cu aprobarea generalului Zisu de la Logistică, scrie Mediafax.

Conform declarației de avere din anul 2024, generalul Cătălin Zisu, aflat aproape de pensionare, are o soldă anuală de 182.259 de lei. Totodată, generalul cu 3 stele primește și o normă de hrană + drepturi echipament, în valoare de 17.253 de lei pe an.

Aşadar, generalul Cătălin Zisu încasează anual 199.512 de lei, respectiv 16.600 de lei pe lună.

Potrivit declaraţiei de avere, generalul Zisu deţine, împreună cu soţia sa, Roxana Zisu, din anul 2009, o casă de locuit cu o suprafaţă de 216 metri pătraţi, în Măneciu Pământeni, judeţul Prahova.

De asemenea, în declaraţia de avere a generalului mai apar un teren intravilian de 1.225 de metri pătraţi în Bucureşti, cumpărat de către soţia sa în anul 2003 şi deţinut integral de aceasta, precum şi o casă de locuit de 496 de metri tot în Bucureşti, construită în 2005 şi aparţinând integral soţiei sale.

Cătălin Zisu mai are 64.724 de lei într-un cont deschis în 2005 la BCR.

Soţia sa, Roxana Zisu, a obţinut pensie de serviciu de la Ministerul Apărării Naţionale, a cărei valoare se ridică la 79.920 de lei anual.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇