Preşedintele Israelului, Isaac Herzog, primul şef de stat israelian care vizitează Emiratele Arabe Unite, a fost întâmpinat duminică la Abu Dhabi de prinţul moştenitor Mohammed bin Zayed, conducătorul de facto al acestui stat arab, relatează dpa.
La ceremonia oficială de la palatul al-Watan din capitala EAU, evenimentul a fost marcat prin 21 de salve de artilerie, a transmis agenţia de presă oficială WAM.
Potrivit aceleiaşi surse, întâlnirea între cei doi înalţi oficiali a durat peste două ore şi a fost „caldă şi cordială”.
Herzog a declarat că „trimitem un mesaj către întreaga regiune, acela că există o alternativă de pace şi coabitare, iar fiii şi fiicele lui Abraham pot trăi şi locui unii alături de ceilalţi într-o coexistenţă paşnică, spre folosul omenirii”.
De asemenea, el a scris pe Twitter că "Orientul Mijlociu a intrat într-o nouă eră datorită deciziei înţelepte şi curajoase prinţului moştenitor şi a altor lideri de a normaliza legăturile" cu Israelul şi că în timpul vizitei a discutat despre un "parteneriat nou şi îndrăzneţ" între ţara sa şi EAU.
Isaac Herzog şi soţia sa Michal urmează să viziteze şi Expo 2020 din Dubai, unde preşedintele va deschide Ziua Naţională a Israelului. El s-a întâlnit deja cu ministrul de externe al Emiratelor şi are de asemenea în program întrevederi cu reprezentanţi ai comunităţii evreieşti.
În drum spre EAU, aeronava prezidenţială a survolat şi Arabia Saudită, iar pilotul i-a anunţat pe pasageri: "Facem istorie! Vom zbura în curând pe deasupra capitalei". Preşedintele a intrat în cabină şi, privind peisajul, a comentat că "este fără îndoială un moment foarte emoţionant", a comunicat cancelaria sa.
Preşedintele are în statul israelian un rol în bună măsură simbolic. Premierul Israelului, Naftali Bennett, a vizitat deja EAU în decembrie anul trecut.
În 2020, Emiratele Arabe Unite şi Bahrainul au fost primele state din Golf care au stabilit relaţii diplomatice cu Israelul, în urma medierii Statelor Unite. Până atunci, doar două ţări arabe - Egiptul şi Iordania - aveau astfel de relaţii cu statul evreu.
Majoritatea statelor arabe au refuzat multă vreme să adopte această poziţie, susţinând că orice normalizare trebuie legată de rezolvarea conflictului palestinian, reaminteşte dpa.
Consideraţiile economice sunt văzute ca principal motor al apropierii, însă există şi latura formării unei alianţe împotriva Iranului, menţionează agenţia citată.