Prescripția îi salvează pe foștii șefi ai Loteriei, care însă rămân fără jumătate de milion de euro, reprezentând bani și mașini primite ca șpagă

Prescripția îi salvează pe foștii șefi ai Loteriei, care însă rămân fără jumătate de milion de euro, reprezentând bani și mașini primite ca șpagă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Curtea de Apel Bucureşti a închis definitiv un dosar în care foşti şefi ai Loteriei Române au fost acuzaţi că au primit mită de la un dealer auto constând în bani, maşini de lux (Cadillac, Hummer, BMW) şi 182 de autovehicule second-hand, în schimbul atribuirii unui contract de reînnoire a parcului auto al companiei.

Judecătorii au dispus încetarea procesului penal ca urmare a punerii în aplicare a unor decizii CCR şi instanţei supreme privind prescrierea faptelor, în condiţiile în care infracţiunile au fost comise în 2010.

În schimb, judecătorii au dispus confiscarea a peste 2,6 milioane de lei (peste 500.000 de euro), reprezentând sume de bani şi contravaloarea unor maşini primite de la o firmă de doi şefi şpăgari ai Loteriei.

Este vorba de:

ADVERTISING
  • Remus Leonard Lăzăreanu, fost director executiv al Loteriei - 250.000 lei şi 16.000 lei
  • Ovidiu Rîpanu (fost şef Serviciu Achiziţii) - 831.061 lei, 25.347 lei, 1.179.029 lei (reprezentând 182 de autovehicule second hand), 160.683 lei (contravaloarea unui Cadillac) şi 139.365 lei (contravaloarea unui Hummer)

În acest dosar au mai fost judecaţi Nicolae Virgil Sorescu (administratorul unui dealer auto) şi Constantin Brăduţ Răducanu (administrator de firmă), care au scăpat de acuzaţii prin prescrierea faptelor, şi Gheorghe Benea, fost director general al Loteriei, care a decedat în ianuarie 2021, având o formă severă de Covid.

ADVERTISING

Acuzaţiile DNA

Potrivit DNA, pe 17 mai 2010, conducerea Loteriei a atribuit unui dealer auto, administrat de Nicolae Virgil Sorescu, un contract de furnizare de 182 de autovehicule în sistem buy-back, pentru înlocuirea parcului auto al companiei. Contractul a fost iniţiat, fundamentat şi atribuit anume pentru a favoriza respectiva firmă.

În acest sens, au fost preluate de la Nicolae Virgil Sorescu specificaţiile tehnice ale autoturismelor ce urmau a fi comercializate - date care ulterior au fost introduse în caietul de sarcini, iar în fişa de date a achiziţiei s-a impus introducerea unor condiţii restrictive de participare, în scopul eliminării concurenţei.

Mai mult, din analiza documentaţiei existente la dosar a rezultat că nici nu se impunea schimbarea întregului parc auto, pentru anul 2010 fiind solicitate de către centrele din Maramureş şi Bistriţa Năsăud doar 5 autoutilitare şi un autovehicul.

În aceste condiţii, până la sfârşitul anului 2010, Loteria Română a virat dealer-ului auto suma totală de 9.902.498 de lei.

Pentru atribuirea contractului, persoane din conducerea companiei au primit sume de bani şi bunuri.

Astfel, Ovidiu Rîpanu, în calitate de şef Serviciu Achiziţii, împreună cu Remus Leonard Lăzăreanu, Cornelia Olaru (referent în cadrul Loteriei) şi Gheorghe Benea, au pretins 1,5 milioane de lei, 4 autovehicule noi (Cadillac, Hummer, Opel şi BMW), precum şi 182 de autovehicule second-hand rezultate din contractul de înlocuire a parcului auto în sistem buy-back.

ADVERTISING

Ce şpăgi a primit fiecare

Din aceste foloase, Ovidiu Rîpanu a primit suma totală de 831.062 de lei, în perioada iulie - septembrie 2010; două autovehicule noi (Cadillac de 160.683 de lei şi Hummer de 139.365 lei); autovehicule second hand în valoare de 1.179.029 de lei, în perioada septembrie 2010 - ianuarie 2011.

Dintre cele patru autovehicule pretinse anterior, în cursul lunii iulie 2010, Gheorghe Benea a primit, prin intermediul fiicei sale, Laura Benea, un BMW în valoare de 139.230 de lei.

De asemenea, Cornelia Olaru, referent în cadrul Loteriei şi membru al comisiei de evaluare a ofertelor, a primit, în cursul lunii septembrie 2010, un Opel în valoare de 59.380 de lei, pe care l-a înmatriculat pe numele unei persoane din familie. Anterior, aceasta acceptase promisiunea de a primi acest bun în schimbul consemnării unor date nereale în documentaţia legată de licitaţie.

DNA mai arată că Remus Lăzăreanu a primit de la Nicolae Sorescu suma de 250.000 de lei.

De asemenea, Constantin Brăduţ Răducanu, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale (care a vândut Loteriei 51 de autoturisme, prin intermediul firmei lui Sorescu), a remis inculpaţilor Ovidiu Rîpanu şi Remus Lăzăreanu suma de 41.347 de lei, din care 16.000 de lei au ajuns la Lăzăreanu, iar diferenţa de 25.347 de lei a rămas în contul unei societăţi controlate de Rîpanu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇