Premieră la CEDO: Elveția a fost condamnată pentru măsuri insuficiente împotriva schimbărilor climatice UPDATE

Premieră la CEDO: Elveția a fost condamnată pentru măsuri insuficiente împotriva schimbărilor climatice <span style="color:#990000;">UPDATE</span>

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a luat, marţi, o decizie favorabilă unui grup de femei elveţiene în vârstă care au susţinut că eforturile insuficiente ale Guvernului de la Berna pentru limitarea efectelor schimbărilor climatice le pun în pericol de moarte în timpul valurilor de căldură.

Este pentru prima dată când CEDO condamnă un stat pentru lipsa de iniţiative în combaterea schimbărilor climatice, notează AFP.

CEDO a decis că neatingerea de către Guvernul elveţian a ţintelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră a încălcat drepturile omului.

ADVERTISING

Decizia CEDO în acest caz, prezentat de peste 2.000 de femei, ar putea avea un efect de propagare în Europa şi în afara acesteia, stabilind un precedent pentru modul în care unele instanţe tratează, pe baza încălcărilor drepturilor omului, litigii referitoare la schimbările climatice.

Verdictul în dosarul elveţian, care nu poate fi contestat în apel, ar putea forţa guvernul să adopte măsuri mai ambiţioase pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, printre care revizuirea ţintelor pentru 2030 pentru a se alinia obiectivului din Acordul de la Paris.

ADVERTISING

Cel mai mare partid elveţian cere ieşirea ţării din Consiliul Europei

În consecinţă, cel mai mare partid elveţian, Uniunea Democratică a Centrului (UDC), o formaţiune de dreapta radicală, a cerut ca Elveţia să se retragă din Consiliul Europei.

Într-un comunicat emis după anunţarea hotărârii CEDO, UDC afirmă că aceasta este inacceptabilă şi scandaloasă.

"Judecătorii de la Strasbourg nici măcar nu au luat în considerare faptul că Elveţia este exemplară în materie de reducere a emisiilor de CO2. UDC condamnă cu fermitate această ingerinţă a unor judecători străini şi cere retragerea Elveţiei din Consiliul Europei", adaugă formaţiunea politică.

În Elveţia, Oficiul Federal al Justiţiei (OFJ), care reprezintă guvernul în faţa CEDO, a transmis că ia act de hotărârea Marii Camere.

"Această hotărâre este definitivă. Ea va fi analizată cu autorităţile vizate, iar măsurile pe care Elveţia trebuie să le ia pe viitor vor fi examinate", a indicat OFJ.

UDC consideră însă că, "prin verdictul lor de astăzi, judecătorii de la Strasbourg se transformă în marionete ale activiştilor şi şi-au pierdut acum definitiv credibilitatea".

"Ingerinţa lor insolentă în politica elveţiană este inacceptabilă pentru o ţară suverană", mai afirmă partidul.

"CEDO devine o Curte expansivă. Aceasta înseamnă că ea se amestecă tot mai mult în afaceri naţionale care nu erau pe ordinea de zi la momentul creării sale - sau, mai degrabă, la cel al aderării Elveţiei în 1963", mai adaugă comunicatul UDC.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇