Parlamentul polonez a abolit sistemul disciplinar extrem de controversat pentru judecători, unul din punctele de dispută în relaţia cu Uniunea Europeană, care a criticat reformele despre care spune că obstrucţionează independenţa justiţiei.
Astfel, a fost votat joi un proiect de lege care va înlocui această cameră disciplinară cu un nou organism. Urmează acum aprobarea în Senat, transmit AFP şi Reuters.
Eliminarea acestui sistem disciplinar este una dintre condiţiile puse de Bruxelles pentru a acorda Poloniei fonduri din planul european de redresare în valoare de aproximativ 35 de miliarde de euro. Majoritatea voturilor în favoarea desfiinţării acestui sistem disciplinar au venit din partea conservatorilor aflaţi la guvernare.
Preşedintele polonez Andrzej Duda a făcut propunerea de a desfiinţa acest sistem în speranţa de a pune capăt disputei cu Bruxelles-ul.
Opoziţia de centru şi organizaţiile judecătorilor au subliniat însă că aceasta nu răspunde preocupărilor legate de politizarea sistemului judiciar."Nu îndeplineşte condiţiile Comisiei Europene", a asigurat Barbara Dolniak, deputat din Opoziţie, care a calificat abolirea controversatului sistem drept o "înşelătorie".
Planul de redresare polonez, în valoare totală de aproximativ 35 de miliarde de euro, a fost blocat de Bruxelles din cauza conflictelor privind situaţia Justiţiei şi, în special, a existenţei acestei camere disciplinare a Curţii Supreme, un organism acuzat de UE că subminează independenţa judecătorilor.
Pe 23 mai, această cameră disciplinară a ridicat suspendarea unuia din cei şase judecători urmăriţi penal pentru criticile aduse reformelor Justiţiei introduse de guvernul naţionalist la putere.
Ridicarea suspendării este una din cele trei condiţii puse de UE pentru acordarea de fonduri din planul european de redresare, celelalte două fiind reforma sistemului disciplinar şi desfiinţarea camerei de disciplină, nerecunoscută de instanţele europene.
Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, va ajunge în Polonia săptămâna viitoare.