Polițiști și vameși implicați în contrabandă cu parfumuri: Valoarea mărfii, 25 de milioane de euro

Polițiști și vameși implicați în contrabandă cu parfumuri: Valoarea mărfii, 25 de milioane de euro

Procurorii DIICOT au făcut joi peste 50 de percheziţii domiciliare într-un dosar privind săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional, contrabandă, dare de mită, într-un dosar în care sunt vizaţi şi doi poliţişti şi mai mulţi inspectori vamali. În acelaşi dosar, s-au făcut două percheziţii în Franţa şi Italia. La audieri vor fi duse 40 de persoane.

Conform unui comunicat al DIICOT, procurorii au efectuat joi ”un număr de 57 percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Cluj, Constanţa, Bacău, Vrancea, Ilfov şi a municipiului Bucureşti, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de contrabandă, luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, punerea în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare în formă continuată şi folosirea, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale care se referă la alte mărfuri sau bunuri ori la alte cantităţi de mărfuri sau bunuri decât cele prezentate în vamă”.

ADVERTISING

Sursa citată a precizat că, în Franţa şi Italia, au fost efectuate, de asemenea, în baza unor ordine europene de anchetă, alte 2 percheziţii domiciliare.

”În cauză s-a reţinut faptul că, în perioada mai 2020 - februarie 2021, pe raza municipiilor Constanţa şi Bucureşti, şi-a desfăşurat activitatea un grup infracţional organizat cu ramificaţii internaţionale, specializat în săvârşirea infracţiunilor de contrabandă şi de corupţie în formă continuată”, au mai precizat procurorii.

Grupul infracţional a fost format din cetăţeni turci şi mai mulţi cetăţeni români, printre care şi un comisar şef de poliţie din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa, un agent şef principal de poliţie din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime, un inspector vamal din cadrul DGFP Galaţi - Biroul Vamal de Frontieră Constanţa Sud şi doi inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanţa.

Comunicat DIICOT
ADVERTISING

Astfel, liderii grupului infracţional organizat au asigurat introducerea pe teritoriul României, prin sustragere de la controlul vamal, a unor produse contrafăcute reprezentând circa 585.620 de parfumuri purtând însemnele distinctive ale unor brand-uri de lux.

Parfumurile contrafăcute au fost disimulate în containere, prin metoda „capac”, în cadrul unor operaţiuni de import aparent legale, având ca obiect declarat cuptoare electrice provenite din Turcia.

”Operaţiunile de import prin care au fost mascate actele de contrabandă au fost derulate în numele unor societăţi comerciale, în baza unor declaraţii vamale de import, ce au fost depuse la Biroul Vamal de Frontieră Constanţa Sud. Introducerea în ţară a produselor contrafăcute s-a realizat în baza înţelegerii prealabile stabilite de către cetăţenii turci cu doi inspectori vamal, care au asigurat efectuarea unor controale necorespunzătoare, astfel încât să nu fie semnalate produsele ascunse în interiorul containerelor. Totodată, gruparea a beneficiat şi de sprijinul unui declarant vamal care a dus la îndeplinire formalităţile vamale în mod necorespunzător, fără a informa conducerea biroului vamal cu privire la produsele neevidenţiate în documentele vamale”, a mai transmis DIICOT.

ADVERTISING

Sursa citată a precizat că în sprijinul grupării, au fost cooptaţi şi un agent şef principal de poliţie în cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime, împreună cu fratele acestuia, comisar şef de poliţie în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa, care au asigurat permisiunea derulării operaţiunilor de contrabandă, fără a lua, potrivit competenţei, măsurile corespunzătoare pentru combaterea acestora şi, totodată, au oferit garanţia efectuării în condiţii de siguranţă a acestor operaţiuni, prin utilizarea sistemului relaţional deţinut în mediul lucrătorilor din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanţa Sud, prin prisma atribuţiilor de serviciu şi a prerogativelor conferite de funcţiile deţinute, în scopul monitorizării procedurii de vămuire şi control al operaţiunilor de import al mărfurilor vizate.

”În vederea obţinerii sprijinului acestor funcţionari, în formele menţionate, în legătură cu neîndeplinirea unor acte intrând în atribuţiile lor de serviciu, în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare acestor îndatoriri sau în considerarea influenţei pe care au lăsat să se creadă că o au asupra altor funcţionari, pentru a-i determina să nu îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească acte contrare acestor îndatoriri”, se mai arată în comunicat.

”Astfel, liderii grupării au promis, iar după obţinerea liberului de vamă pentru fiecare dintre operaţiunile de import, au oferit, cu titlu de mită, suma totală de 489.000 de dolari americani, sumă ce reprezenta aproximativ 1 USD pentru fiecare dintre cele 460.820 de parfumuri contrafăcute introduse prin contrabandă, plus suma fixă de 30.000 de USD, oferită pentru un transport, ce conţinea 124.800 de parfumuri de mici dimensiuni”.

Comunicat DIICOT

Produsele de contrabandă au fost distribuite sau destinate distribuirii către clienţi din România şi din alte ţări ale Uniunii Europene, valoarea acestora, în cazul comercializării ca parfumuri de marcă, fiind estimată la aproximativ 25 milioane euro.

La sediul DIICOT – Structura Centrală, vor fi duse, în vederea audierii, un număr de 40 persoane.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇