Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a fost reținut vineri dimineață pe Aeroportul Otopeni și dus sub escortă la DNA pentru audieri.
Edilul urma să plece împreună cu soția în vacanță în Germania și se afla chiar în avionul vizat de o ameninţare cu bombă vineri dimineaţă.
UPDATE: La ieșirea din sediul DNA, Cristian Popescu Piedone a declarat că este vorba despre un dosar în legătură cu un contract de salubrizare cu REBU. Piedone a precizat că a fost denunțat de fostul edil al Sectorului 5, Daniel Florea, și că este nevinovat.
Totodată, primarul a spus că nu a dat nicio declarație azi la DNA, pentru că mai întâi vrea să studieze dosarul.
”Este vorba despre un contract de salubrizare cu REBU. Denunţătorul este fostul primar al Sectorului 5, Daniel Florea. Se pare că s-a denunţat singur în acest dosar, probabil s-a deranjat foarte tare când am scos la iveală foarte multe nereguli din Sectorul 5. În căldurile lui, crezându-se tot în campanie, la nici trei luni de zile, a făcut aceste denunţuri.
În momentul în care vorbim, DNA-ul ridică documente doar din trecut şi de la Asociația Salubritate şi de la creditele pentru maşinile de salubrizare care s-au cumpărat. Nu am nicio restricție, nu sunt sub control judiciar”, a spus Piedone.
Întrebat dacă încerca să fugă din țară, ținând cont că peste câteva zile urmează să fie pronunțată sentința finală în dosarul Colectiv, Piedone a declarat că nu este fugar și că așteaptă cu demnitate decizia instanței.
”Știm cu toții că marți e decizia finală în dosarul Colectiv. Au fost nenumărate amânări, puteam să fug până acum. Eu nu sunt un fugar. Aștept cu demnitate sentința instanței”, a subliniat primarul Piedone.
Și fostul primar al Sectorului 5, Daniel Florea, a venit la DNA azi. La intrarea în sediul insituției, el a fost întrebat de jurnalişti cu ce companie a fost încheiat contractul de salubrizare.
"Contractul de salubrizare la Sectorul 5 nu se putea decât cu firma primăriei, care avea exclusivitate acolo", a răspuns Daniel Florea.
Sentință finală în dosarul Colectiv
Cert este că, pe 3 mai, Curtea de Apel Bucureşti ar urma să pronunțe sentința definitivă în dosarul „Colectiv”.
În primă instanţă, fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu, în legătură cu tragedia în urma căreia au murit 64 de oameni.
La ultimul termen al procesului, din 21 decembrie 2021, avocaţii inculpaţilor au solicitat achitarea sau aplicarea unor pedepse mai blânde, apreciind că procurorii ar fi greşit când au decis trimiterea în judecată a clienţilor lor, dar şi magistraţii Tribunalului Bucureşti, când au pronunţat pedepse cu executare.
De cealaltă parte, procurorii au cerut pedepse "orientate spre maximumul prevăzut de lege" şi cu executare pentru Cristian Popescu-Piedone, dar şi funcţionari din Primărie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii, susţinând că ordinea socială a fost "alterată" de corupţie, iar oameni au ars.
"Nu vorbim de doi, ci de un cimitir", au transmis anchetatorii.