Peste 2.000 de oameni au fost îngropați de vii de o alunecare de teren în Papua Noua Guinee (Foto & Video)

Peste 2.000 de oameni au fost îngropați de vii de o alunecare de teren în Papua Noua Guinee (Foto & Video)

Peste 2.000 de persoane au fost îngropate de vii de o alunecare masivă de teren care s-a produs săptămâna trecută în Papua Noua Guinee, a declarat luni guvernul.

Terenul instabil şi dificultatea de a trimite ajutoare la faţa locului cresc riscul ca puţinii supravieţuitori să mai fie găsiţi, relatează Reuters.

Centrul naţional pentru dezastre a ridicat estimarea numărului celor surprinşi de alunecarea de teren la 2.000 de persoane într-o scrisoare adresată ONU, publicată luni, dar datată duminică.

Alunecarea de teren a înghiţit satul Yambali, din nordul ţării, şi s-a produs vineri, în jurul orei 3 dimineaţa, în timp ce marea parte a comunităţii dormea. Peste 150 de case au fost îngropate sub resturile de pământ care sunt înalte cât aproape o clădire cu două etaje. Salvatorii au declarat presei locale că au auzit ţipete de sub pământ.

ADVERTISING

"Am 18 membri ai familiei mele îngropaţi sub dărâmături şi sub pământul pe care mă aflu şi mult mai mulţi membri ai familiei din sat pe care nu-i pot număra", a declarat pentru Reuters Evit Kambu.

La mai bine de 72 de ore de la alunecarea de teren, localnicii încă folosesc lopeţi, beţe şi mâinile goale pentru a încerca să deplaseze molozul şi să ajungă la eventualii supravieţuitori.

Echipamentele grele şi ajutoarele au ajuns cu întârziere din cauza locaţiei îndepărtate, în timp ce războaiele tribale din apropiere au forţat lucrătorii umanitari să se deplaseze în convoaie escortate de soldaţi şi să se întoarcă seara în capitala provinciei, aflată la aproximativ 60 km distanţă.

Sâmbătă, opt persoane au fost ucise şi 30 de case au fost incendiate, a declarat un oficial al agenţiei ONU. Convoaiele de ajutoare au trecut luni pe lângă rămăşiţele încă fumegânde ale caselor.

ADVERTISING

Primul excavator a ajuns la faţa locului abia duminică târziu, potrivit unui oficial al ONU. Numai şase cadavre au fost recuperate până în prezent.

Contactul cu alte părţi ale ţării este dificil din cauza recepţiei intermitente a semnalului şi a electricităţii limitate la faţa locului.

Există în continuare riscul ca solul şi resturile să se deplaseze din nou, iar peste 250 de case au fost abandonate în timp ce oficialii încurajează oamenii să plece.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇