Percheziții de amploare la funcționari care au cazat ucraineni doar pe hârtie și au obținut peste 2 milioane euro

Percheziții de amploare la funcționari care au cazat ucraineni doar pe hârtie și au obținut peste 2 milioane euro
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Poliţiştii din Maramureş efectuează, vineri, peste 200 de percheziţii într-un dosar de obţinere ilegală de fonduri şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Sunt vizaţi funcţionari care ar fi obţinut, pe nedrept, aproximativ 2.000.000 de euro din cazarea cetăţenilor ucraineni refugiaţi.

"Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Maramureş, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş, pun în executare 203 percheziţii domiciliare şi 6 mandate de aducere, într-un dosar penal, în care se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de obţinere ilegală de fonduri şi fals în înscrisuri sub semnătură privată", informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

ADVERTISING

Prejudiciul cauzat reprezintă sumele plătite din Fondul de Rezervă Bugetară prevăzut în cadrul programului 50/20.

Poliţiştii maramureşeni au făcut și în luna februarie 117 percheziții și au descoperit că în cererile depuse pentru deconturi suspecţii au trecut adresele unor case aflate în construcţie, care nu au uşi, ferestre sau utilităţi şi unde spaţiul camerelor este mai mic decât cel declarat.

La locuinţele suspecţilor au fost găsite sute de mii de lei cash, poliţiştii bănuind că ar fi vorba despre bani decontaţi pentru cazarea şi masa refugiaţilor.

ADVERTISING

Guvernul a plătit în ultimul an 750 de milioane de lei unor persoane fizice şi firme care au cazat cetăţeni ucraineni.

Suma este una foarte mare şi a ajuns, în proporţie de circa 90%, în buzunarele unor persoane fizice din România, care nu au obligaţii fiscale pentru banii încasaţi, potrivit datelor analizate de Profit.ro.

Aşa cum a stabilit Guvernul, care acum vrea să schimbe sistemul, banii încasaţi astfel de persoanele fizice, peste 2.000 de lei pe lună pentru o persoană cazată, nu trebuie declaraţi la ANAF şi nu se datorează pentru ei nicio taxă. Tot conform celor stabilite de Guvern, nu există o evidenţă centralizată a celor care primesc bani, însă primăriile pot face controale.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇