Pentagonul avertizează că desfășurările militare ruse la granița Ucrainei sunt mai mari decât la anexarea Crimeei

Pentagonul avertizează că desfășurările militare ruse la granița Ucrainei sunt mai mari decât la anexarea Crimeei

Desfăşurarea militară rusă la frontiera cu Ucraina este mai mare decât în 2014, când Rusia a invadat Crimeea, denunţă Pentagonul.

Totuși, Pentagonul refuză să prezinte o estimare, însă cataloghează această desfăşurare ”foarte îngrijorătoare” şi denunţă o escaladare la Marea Neagră.

Afirmațiile vin după ce înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Josep Borrell a evocat desfăşurarea a 150.000 de militari ruşi la frontiera ruso-ucrainană, după care serviciile acestuia au corectat - fără vreo explicaţie - această estimare la 100.000, relatează AFP.

ADVERTISING

Un purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării John Kirby s-a abţinut să prezinte vreo estimare, dar a apreciat că desfășurarea de forțe e mai mare decât cea din 2014..

”Aceasta este cea mai masivă desfăşurare de la cea din 2014, care a fost urmată de încălcarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei”, a subliniat luni, într-o conferinţă de presă, Kirby.

Tensiunile escaladează la Marea Neagră

Washingtonul consideră această desfăşurare drept ”foarte îngrijorătoare” şi îndeamnă Rusia ”să-şi clarifice intenţiile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

ADVERTISING

”Noi nu credem că această desfăşurare este propice securităţii şi stabilităţii de-a lungul frontierei cu Ucraina şi cu siguranţă nu în Crimeea ocupată”.

”Ruşii susțin că este vorba despre exerciţii. Nouă nu ne este foarte clar care este obiectivul”, a subliniat el.

Statele Unite au denunţat de asemenea ”escaladarea fără provocare” pe care o reprezintă o decizie rusă de limitare a navigaţiei navelor militare şi oficiale străine în trei zone din largul Crimeei, a anunţat într-un comunicat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

ADVERTISING

”Acest lucru reprezintă o nouă escaladare fără provocare în actuala campanie a Moscovei, care vizează să slăbească şi să destabilizeze Ucraina”, potrivit lui Ned Price, care a sublniat ”îngrijorarea profundă” a Washingtonului din această cauză.

Moscova a anunţat vineri faptul că suspendă - pe o perioadă de şase luni, de la 24 aprilie la 31 octombrie - ”trecerea prin apele teritoriale ale Federaţiei ruse a navelor militare şi altor bastimente de stat”.

Această suspendare vizează trei zone, inclusiv în apropierea Peninsulei Kerci, lângă strâmtoarea cu acelaşi nume, care leagă Marea Neagră şi Marea Azov şi care are o importantă crucială în exporturi de cereale şi oţel ale Ucrainei.

Statele Unite ”îndeamnă Rusia să înceteze hărţuirea navelor din regiune şi să scadă numărul trupelor de-a lungul frontierei cu Ucraina”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Tensiunile se amplifică

Tensiunile ruso-ucrainene cresc de mai multe săptămâni.

Ucraina acuză Moscova de faptul că ar căuta un motiv de război, pentru a o invada.

Rusia acuză Kievul de pregătirea unei ofensive împotriva separatiştilor proruşi din estul Ucrainei şi dă asigurări că ”nu ameninţă pe nimeni”, denunţând totodată  ”provocări” ucrainene.

Statele membre NATO şi-au exprimat vineri ”îngrijorarea” faţă de manevre maritime ruseşti şi au cerut Moscovei să garanteze ”liberul acces” în porturile ucrainene de la Marea Azov.

Un militar ucrainean a fost ucis, iar altul a fost rănit duminică, în confruntări armate cu separatişti proruşi în Donbas, unde violenţele s-au multiplicat în contextul intensificării tensiunilor cu Moscova.

Citește și Papa Francisc se arată îngrijorat de intensificarea activităţilor militare în Ucraina


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇