Partidul lui Ilan Șor a fost declarat neconstituțional și scos în afara legii. Moscova atacă: Ce urmează? O regină română a întregii Moldove?

Partidul lui Ilan Șor a fost declarat neconstituțional și scos în afara legii. Moscova atacă: Ce urmează? O regină română a întregii Moldove?

Judecătorii Curţii Constituţionale a Moldovei (CCM) au constatat, luni, că formaţiunea politică ŞOR, fondată de oligarhul fugar Ilan Şor, a acţionat în contradicţie cu principiile statului de drept şi a pus în pericol suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova, prin urmare au decis scoaterea lui în afara legii.

Sesizată de Guvernul Republicii Moldova, decizia CCM a fost luată în conformitate articolului 41, aliniatul 4, din Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „partidele şi alte organizaţii socio-politice ale căror scopuri sau activităţi sunt îndreptate împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept, suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova sunt neconstituţionale”, relatează NewsMaker.

„De la data pronunţării prezentei hotărâri, Partidul ŞOR se consideră dizolvat. Niciun act al organelor acestui partid, adoptat după anunţarea prezentei hotărâri, nu are valoare juridică”, a declarat preşedintele Curţii Constituţionale, Nicolae Roşca.

Ce se întâmplă cu aleșii ȘOR

Potrivit hotărârii, Ministerul Justiţiei va desemna o comisie de lichidare a Partidului ŞOR, care va întreprinde toate măsurile necesare pentru lichidarea şi radierea formaţiunii politice.

ADVERTISING

De asemenea, reprezentanţii şi membrii Partidului ŞOR, care la durata pronunţării hotărârii exercită mandate reprezentative în organele unităţilor administrativ teritoriale de toate nivelele, inclusiv în organele UTA Găgăuzia, vor continua să-şi exercite mandatele ca reprezentanţi independenţi, fără dreptul de a se afilia la alte fracţiuni.

Totodată, listele candidaţilor supleanţi din partea Partidului ŞOR din Parlament şi în consiliile locale din unităţile administrativ teritoriale de la toate nivelele, validate anterior, se declară nule din data de 19 iunie.

Mai mult, în cazul în care, la data pronunţării hotărârii, un mandat de deputat în Parlament atribuit Partidului ŞOR este sau devine vacant, acesta rămâne vacant pe întreaga durată a legislaturii, iar Curtea Constituţională nu va valida în acest sens niciun mandat.

De asemenea, dacă un mandat reprezentativ în organele unităţilor administrativ teritoriale de toate nivelele, inclusiv în organele UTA Găgăuzia, este sau devine vacant nu va fi validat în acest sens niciun mandat.

Hotărârea Curţii Constituţionale nu poate fi supusă niciunei căi de atac și intră în vigoare la data pronunţării.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Aplauze și critici la Chișinău

Preşedinta Maia Sandu a salutat decizia Curţii şi a dat asigurări că instituţiile ţării vor respecta şi vor implementa efectiv hotărârea.

„Curtea Constituţională a declarat neconstituţional Partidul ŞOR. Este o decizie aşteptată de societate, anume pentru că moldovenii pun preţ şi vor să trăiască într-un stat democratic, într-un stat de drept, unde organizaţiile criminale nu sunt protejate, ci împiedicate să captureze statul. Un partid politic creat din corupţie şi pentru corupţie este un pericol pentru sistemul constituţional şi securitatea statului. Urmează ca instituţiile statului să analizeze considerentele deciziei CC şi să întreprindă paşii următori în vederea respectării şi implementării efective a acestei decizii”, a scris preşedinta Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Totodată, şefa statului a subliniat că „Republica Moldova trebuie să devină un stat care sancţionează şi îi împiedică pe corupţi să utilizeze statul şi banul public în interes personal. Moldovenii îşi doresc un stat care să-i protejeze de hoţi şi să facă dreptate. Doar un stat curăţat de cei care îl fură poate oferi bunăstare cetăţenilor săi”, a punctat Maia Sandu.

ADVERTISING

La rândul său, prim-ministrul Republicii Moldova Dorin Recean consideră că decizia Curţii Constituţionale este una benefică pentru democraţie şi statul de drept.

„Prin decizia de astăzi a Curţii Constituţionale se confirmă că Partidul ŞOR a încălcat frecvent legea, fiind sancţionat în repetate rânduri. Acest partid a beneficiat de sprijin, inclusiv financiar, din partea serviciilor secrete ale unui stat terţ (Ruşia - n.red.), cu scopul de a destabiliza Republica Moldova şi de a deturna cursul nostru de integrare europeană. Decizia întăreşte democraţia şi statul de drept al Republicii Moldova. Suntem hotărâţi să reformăm justiţia, astfel încât legea să fie în capul mesei, iar demnitatea cetăţenilor să nu fie călcată în picioare de corupţi”, a comentat Dorin Recean hotărârea CCM.

Sergiu Litvinenco, fostul ministru al Justiţiei din cabinetul condus de Natalia Gavriliţa, cel care a inițiat demersul, a declarat că prin decizia de luni a Curţii Constituţionale, „toţi actorii politici din Moldova trebuie să înțeleagă că finanţarea de către un stat terţ a unei formaţiuni este inacceptabilă”.

Pe de altă parte, Partidul Socialiştilor (PSRM) şi cel al Comuniştilor (PCRM) au condamnat scoaterea „ŞOR” în afara legii.

Potrivit unei declaraţii publicate de PSRM, decizia CC ar constitui „un precedent periculos cu urmări grave pentru sistemul politic al R. Moldova”.

„Acest verdict contravine principiilor fundamentale democratice privind pluripartidismul. Există alte mijloace de acţiune pentru încălcarea legii, inclusiv cu caracter penal, dacă acest lucru este stabilit de instanţa de judecată. Tot ceea ce se întâmplă la ziua de azi în Republica Moldova nu are nimic în comun cu principiile democraţiei şi adevăratele valori europene. (…) Precedentul de astăzi cu interzicerea Partidului ŞOR poate fi utilizat de oricare altă forţă politică, şi în primul rând cu PAS, care a uzurpat puterea în ţară. Fără îndoială, acest partid va cădea victimă propriului precedent”, se arată în comunicatul PSRM, formaţiunea fostului preşedinte prorus al ţării, Igor Dodon.

La rândul său, PCRM a calificat decizia ca fiind una „ilegală, motivată politic, care aduce daune ireparabile democraţiei pluripartide a Republicii Moldova”. Mai mult, comuniştii fostului preşedinte Vladimir Voronin susţin că subiectul privind legalitatea unui partid nu este de competenţa Curţii Constituţionale.

Ilan Şor şi Marina Tauber se duc la CEDO: „Maia Sandu, fă-ți bagajele!”

A reacționat și oligarhul Ilan Şor. Condamnat în cazul „furtului miliardului” din Republica Moldova, Ilan Şor se află în Israel şi este urmărit internaţional.

„Astăzi, Maia Sandu a scuipat în sute de mii de moldoveni care susţin Partidul ŞOR. Astăzi, Maia Sandu a scuipat repetat în feţele oamenilor. Vreau să anunţ cu fermitate că, indiferent de interdicţiile impuse de PAS (partidul de guvernământ - n.red.) şi Maia Sandu, toate proiectele noastre sociale vor continua şi vom participa la toate alegerile. Iar ţie, Maia Sandu, îţi recomand să îţi faci bagajele!”, a scris liderul formaţiunii, llan Şor, pe Facebook. 

Vicepreşedinta formaţiunii, deputata Marina Tauber, a condamnat, în mod similar, că este un „act de corupţie, comis la indicaţia preşedintei Maia Sandu”.

Totodată, aceasta a spus că echipa juridică a partidului va contesta decizia în instanţele europene.

Avocatul formaţiunii ŞOR, Aureliu Colenco, a spus că va ataca la CEDO decizia Curţii, relatează TV8.md

„Hotărârea Curţii este un abuzivă. Aceasta o să fie prima decizie a Curţii care va fi anulată de către CEDO. Mai mult, o să solicităm tragerea la răspundere penală a judecătorilor care au adoptat această decizie. Noi considerăm că este o hotărâre criminală”, a spus Colenco.

Reacție dură de la Moscova

O primă reacție a venit și de la Moscova. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a dat de înţeles că decizia ar contraveni principiilor democratice.

„O instanţă de judecată din Moldova a scos în afara legii partidul de opoziţie ŞOR. Democraţia progresează. Ce urmează? O regină română a întregii Moldove?”, a scris Zaharova pe canalul său de Telegram la puţin timp după pronunţarea deciziei Curţii Constituţionale din Republica Moldova.

Context

Cabinetul de miniştri condus de fostul premier Natalia Gavriliţa a aprobat, pe 9 noiembrie 2022, proiectul hotărârii de Guvern prin care Ministerul Justiţiei a propus verificarea constituţionalităţii Partidului ŞOR. Ministrul Justiţiei de atunci, Sergiu Litvinenco, declara că în sesizarea înaintată au fost prezentate suficiente argumente care denotă faptul că, prin toate activităţile de până atunci, formaţiunea politică ar fi acţionat în contradicţie cu principiile statului de drept şi ar pune în pericol suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova.

Curtea Constituţională a început să dezbată cererea Guvernului la 10 mai, uneori confruntându-se cu manifestanţii pro-ŞOR în faţa instituţiei.

Interesele Partidului ŞOR au fost apărate în instanţă de avocaţii politicianului şi de vicepreşedinta formaţiunii, deputata Marina Tauber, care este cercetată penal sub arest la domiciliu şi are imunitatea parlamentară ridicată.

La sfârşitul lunii trecute, miniştrii de externe din statele membre UE au adoptat prima listă de sancţiuni, ce cuprinde cinci nume, aplicate unor persoane cu cetăţenie moldoveană pentru a contracara acţiuni de destabilizare a Republicii Moldova. Este un nou regim de sancţiuni, creat la propunerea fostului ministru român de externe, Bogdan Aurescu.

De asemenea, alte două persoane din Republica Moldova au fost adăugate pe lista celor sancţionate pentru acţiuni ilegale ce ameninţă Ucraina. În legătură cu acţiunile de destabilizare a Republicii Moldova sunt vizate cinci persoane, între care Ilan Şor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇