Parlamentul European strânge cureaua: Nu mai înlocuiește covoarele și nu își mai face bar nou

Parlamentul European strânge cureaua: Nu mai înlocuiește covoarele și nu își mai face bar nou
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Parlamentul European renunță la planul de renovare a clădirilor sale, în valoare de câteva milioane de euro, care includea covoare noi și un alt bar, în încercarea de a face față „creșterii drastice” a prețurilor la energie.

Dar un număr tot mai mare de deputați consideră că cea mai bună modalitate de a economisi bani ar fi închiderea sesiunilor lunare de la Strasbourg, scrie Politico.

Direcția Generală de Infrastructură și Logistică (INLO), responsabilă cu întreținerea clădirilor Parlamentului European, a suspendat recent 14 proiecte de renovare care nu includ îmbunătățirea eficienței energetice, în valoare totală de peste 6,7 milioane de euro.

ADVERTISING

Banii ar putea fi folosiți pentru a acoperi costurile de funcționare ale clădirilor din Bruxelles, Luxemburg și Strasbourg.

Leena Maria Linnus, directorul general al INLO, a declarat că măsura este necesară pentru a acoperi creșterea prețurilor la energie din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

„Unele dintre clădirile noastre de aici de la Bruxelles sunt extrem de eficiente din punct de vedere energetic, altele nu sunt eficiente din cauză că sunt vechi”, a spus ea.

Nota de informare INLO, văzută de Politico, arată că mai multe lucrări de renovare au fost suspendate, inclusiv un nou sistem de aer condiționat, covoare noi în valoare de 250.000 de euro și iluminat în valoare de 400.000 de euro pentru Casa Istoriei Europene, un muzeu.

ADVERTISING

Și „amenajarea unei noi terase și a unui bar” la Strasbourg, în valoare de 500.000 de euro, a fost, de asemenea, suspendată.

„Ca răspuns la creșterea drastică a prețurilor la energie și la situația bugetară incertă din 2022, proiectele au trebuit să fie suspendate sau reprogramate pentru a pune la dispoziție fondurile pentru a acoperi cheltuielile cu energia”, se precizează în notă.

Dar criticii spun că lucrul de la distanță sau anularea sesiunilor parlamentare de la Strasbourg ar face o economie de milioane de oameni, reducând în același timp risipa de energie.

ADVERTISING

„Suspendarea navetei costisitoare până la Strasbourg este cea mai simplă și mai evidentă alegere pentru a reduce costurile în creștere ale energiei. Este greu de justificat pentru cetățenii europeni de ce Parlamentul ar trebui să încălzească două ansambluri de clădiri și mii de oameni să meargă la Strasbourg în timp ce toată Europa este îndemnată să economisească energie”, a spus europarlamentarul german Daniel Freund, din partea Partidului Verde.

Și europarlamentarul de centru-dreapta ceh Tomáš Zdechovský a fost de acord că oprirea sesiunilor de la Strasbourg ar face o economie puternică la energie.

„UE trebuie să învețe să economisească în criză. Impactul creșterii prețurilor la energie a afectat toată UE și trebuie să ne adaptăm”, a spus el.

În martie 2020, în timpul pandemiei de Covid, fostul președinte al Parlamentului European, David Sassoli, a anulat sesiunile parlamentare de la Strasbourg, după ce autoritățile franceze au desemnat zona drept zonă roșie.

Oficialii francezi și-au exprimat în mod repetat frustrarea față de decizie, iar deputații europeni și-au reluat în cele din urmă sesiunile parlamentare la Strasbourg în decembrie 2020.

Oficialii francezi, inclusiv președintele Emmanuel Macron, subliniază importanța Strasbourgului pentru procesul parlamentar european.

Europarlamentarul francez Pierre Karleskind, din grupul Renew Europe, a declarat pentru Politico că singurul sediu legitim al Parlamentului European este cel de la Strasbourg.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇