Papa, discurs la G7: Mașinile nu ar trebui să poată decide niciodată dacă ființele umane trăiesc sau mor

Papa, discurs la G7: Mașinile nu ar trebui să poată decide niciodată dacă ființele umane trăiesc sau mor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Papa Francisc a ţinut vineri un discurs istoric în faţa liderilor G7, îndemnându-i să recunoască faptul că au puterea de a decide dacă inteligenţa artificială devine un instrument terifiant sau creativ şi cerându-le să interzică utilizarea armelor autonome în război.

În prima alocuţiune a unui papă la o reuniune a liderilor G7, suveranul pontif a spus că nu ar trebui să fie niciodată în sarcina maşinilor decizia dacă fiinţele umane trăiesc sau mor, relatează The Guardian.

„Am condamna omenirea la un viitor fără speranţă dacă le-am lua oamenilor capacitatea de a lua decizii cu privire la ei înşişi şi la viaţa lor, condamnându-i să depindă de alegerile maşinilor”, a avertizat el.

ADVERTISING

Într-o sesiune extinsă, lideri din America Latină, Africa, India şi Orientul Mijlociu l-au ascultat pe suveranul pontif în cadrul uneia dintre cele mai mari reuniuni de acest gen în afara Adunării Generale a ONU.

Papa, care are probleme de mobilitate şi s-a întâlnit cu liderii într-un scaun cu rotile, a primit un salut deosebit de călduros din partea conaţionalului său argentinian, preşedintele Javier Millei, şi a premierului indian Narendra Modi. Ambii lideri l-au îmbrăţişat pe papă. De asemenea, a primit o îmbrăţişare de la regele Abdullah al Iordaniei, un sărut de la premierul canadian Justin Trudeau şi a avut o conversaţie lungă şi şoptită cu preşedintele american Joe Biden.

"Având în vedere tragedia pe care o reprezintă conflictele armate, este urgent să se reconsidere dezvoltarea şi utilizarea unor dispozitive precum aşa-numitele "arme autonome letale" şi, în cele din urmă, să se interzică utilizarea lor", le-a spus el liderilor mondiali.

ADVERTISING

"Acest lucru porneşte de la un angajament eficient şi concret de a introduce un control uman tot mai mare şi adecvat. Nicio maşină nu ar trebui să aleagă vreodată să ia viaţa unei fiinţe umane", a pledat papa. Un astfel de pas ar reprezenta întunecarea simţului umanităţii şi a conceptului de demnitate umană, a arătat el.

Un instrument atât fascinant, cât și terifiant

În vârstă de 87 de ani, suveranul pontif a ales să devină o voce importantă în ceea ce priveşte etica inteligenţei artificiale, spunând audienţei sale că aceasta are capacitatea de a fi atât un instrument terifiant, cât şi fascinant.

ADVERTISING

El a spus că aceasta îi entuziasmează pe oameni şi creează temeri în acelaşi timp, reprezentând o şansă de a crea un nou sistem social, o posibilă democratizare, acces la cunoaştere, accelerarea cercetării ştiinţifice, dar şi de a crea şi mai multă nedreptate, dominaţie şi transformarea unei culturi a reuniunii în una a discordiei. El a arătat că inteligenţa artificială va influenţa medicina, forţa de muncă, comunicaţiile, educaţia şi politica.

Bazându-se pe cartea lui Robert Hugh Benson de la începutul secolului al XX-lea despre Anticrist, Lord of the World, Papa a spus că pericolul inteligenţei artificiale constă în capacitatea pe care o conţine ca maşinile să ia decizii independent de fiinţele umane. El a adăugat că este adevărat că în cazul oricărui instrument aflat la început că acesta poate fi folosit în mod negativ sau pozitiv.

G7 reuneşte liderii Statelor Unite, Germaniei, Marii Britanii, Franţei, Italiei, Canadei şi Japoniei. În plus, premierul italian Giorgia Meloni, gazda summitului, a invitat vineri alte 10 ţări să se alăture discuţiilor, printre care premierul Indiei şi preşedinţii Turciei şi Kenyei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇