Pacienții pot reclama mâncarea din spitale direct pe site-ul Ministerului Sănătății. Rogobete promite controale și sancțiuni

Pacienții pot reclama mâncarea din spitale direct pe site-ul Ministerului Sănătății. Rogobete promite controale și sancțiuni
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministerul Sănătății a lansat o platformă online prin care pacienții pot reclama direct calitatea slabă a hranei din spitale. Formularul, disponibil pe site-ul ms.ro, permite inclusiv trimiterea de fotografii.

Măsura vine în urma valului de sesizări primite de ministrul Alexandru Rogobete, după ce acesta a publicat imagini cu un meniu de spital considerat decent, fapt ce a stârnit numeroase reacții critice din partea celor internați în alte unități medicale.

„Pacienții cer respect - nimic mai mult”, a transmis ministrul pe Facebook, adăugând că felul în care este gătită și servită hrana reflectă demnitatea și grija acordată bolnavilor. El a subliniat că nu este vorba despre o problemă de sistem sau legislație, ci despre „management și bun simț”.

Rogobete a avertizat că managerii care tolerează mâncarea proastă în spitale „vor fi invitați să plece”.

Ministrul a dat exemple pozitive, precum Spitalul Județean din Târgu Mureș sau cel din Bistrița, unde mâncarea este gătită în bucătăria proprie și include inclusiv preparate precum somon sau sufleuri pentru pacienții cu diverse diete. Aceste exemple ar trebui să devină „o formă de presiune” pentru spitalele care încă servesc supe apoase și alimente fade.

Încep controalele

Pe lângă formularul de reclamație, ministerul va demara controale inopinate pentru a verifica respectarea standardelor. Unele spitale, precum Spitalul Universitar din București, reușesc să gătească în regim propriu pentru circa 800 de pacienți pe zi, cu 25 de diete diferite stabilite de nutriționiști, semn că este posibil să se ofere hrană sănătoasă și gustoasă chiar și cu resurse bugetare limitate.

Pentru pacienții cu afecțiuni grave, alocația zilnică pentru hrană ajunge la 33 de lei, în timp ce pentru ceilalți este de 22 de lei, însă spitalele pot suplimenta sumele din surse proprii sau de la autoritățile locale. Cu toate acestea, multe unități încă folosesc servicii de catering ieftine și ineficiente, ceea ce alimentează nemulțumirea.

Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, a confirmat, pentru Știrile ProTV, că „supele sunt zeamă chioară” și alimentele adesea au miros suspect. El atrage atenția că, în ciuda numeroaselor sesizări, puține lucruri s-au schimbat, din cauza legăturilor politice ale firmelor de catering.

Ministrul Rogobete insistă că exemplul unor spitale care oferă hrană decentă trebuie urmat de toate celelalte. „Dacă în anumite locuri se poate, e obligatoriu să se poată peste tot.”


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇