Omul de afaceri Călin Donca, arestat pentru înșelăciune. UPDATE Păcălea oamenii să cumpere o criptomonedă și le promitea câștiguri de o sută de ori mai mari ca investiția

Omul de afaceri Călin Donca, arestat pentru înșelăciune. <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Păcălea oamenii să cumpere o criptomonedă și le promitea câștiguri de o sută de ori mai mari ca investiția

DIICOT Braşov a intrat pe firul unei înşelăciuni cu criptomonede, puse la cale de patru persoane, în frunte cu omul de afaceri Călin Donca, după cum precizează presa locală.

Sunt anchetate şi au fost reţinute 4 persoane, acuzate de evaziune fiscală, delapidare, înşelăciune, manipularea pieţei de capital şi constituirea unui grup infracţional organizat.

UPDATE 19:35 - Ulterior, pentru trei dintre reținuți - Donca Oncioiu Călin, Buzatu Ileana-Oana și Dobre Iulia-Elena - magistrații Tribunalului Brașov au fost de acord cu propunerea procurorilor de a-i plasa în arest preventiv pentru 30 de zile. Decizia poate fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunţare. 

ADVERTISING

Moneda minune

O primă metodă prin care obţineau bani a fost propria monedă virtuală. Numeroase persoane au fost păcălite cu informaţii nereale. Li se spunea că cine cumpăra această criptomonedă va avea câştiguri de o sută de ori mai mari decât investiţia iniţială.

Ei "au efectuat operaţiuni de manipulare a pieţei de capital, prin diseminarea în spaţiul public a unor informaţii nereale potrivit cărora suma investită în această monedă virtuală poate genera câştiguri de 100 de ori mai mari, inducând în eroare un număr nedeterminat de persoane de la care au obţinut aproximativ 700.000 de dolari”, susţin anchetatorii.

ADVERTISING

Criptomoneda Solix a fost creată cu o limită maximă de 200 de milioane de tokeni, dar s-au vândut doar 2 milioane, scrie brasov.net..

Cu ajutorul la 17 firme se făceau tranzacții fictive care să ridice valoarea Solix pe piață şi să convingă oamenii să investească. Cine era păcălit nu mai vedea niciun ban.

Ca să îi convingă pe oameni să investească, Donca posta diverse clipuri pe rețelele de socializare, în care vorbea despre succesul în afaceri printr-o astfel de investiție.

Banii de pe vânzarea criptomonedelor mergeau însă direct în conturile lui, iar cu ei ar fi cumpărat terenuri în afara Europei, în paradisuri fiscale, ceasuri scumpe, mașini sau bijuterii, potrivit sursei locale de presă.

ADVERTISING

Oficial, DIICOT spune că liderul grupării infracţionale (Călin Donca) a scos dintr-o firmă 8.337.746 de lei, pe care i-a folosit în interesul său şi al celorlalţi membri.

"Cea mai mare parte a sumei a transferat-o în conturile unei societăţi înregistrată în Emiratele Arabe Unite - Dubai aparţinând membrilor grupului sau controlată de aceştia, iar cu restul banilor a achiziţionat bunuri de lux, în valoare de 340.000 de dolari", precizează DIICOT.

Evaziune fiscală

Pe de altă parte, gruparea infracţională avea şi o schemă pentru evaziune fiscală, care funcţiona din 2021. Inculpaţii înregistrau în evidenţele contabile ale unor firme, pe care le deţineau sau controlau, documente care atestă "operaţiuni fictive cu consecinţa micşorării bazei de calcul a impozitului pe profit şi măririi cuantumului TVA deductibilă, sustrăgându-se astfel de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului consolidat al statului".

Prejudiciul din această operaţiune se ridică la 4.346.286 de lei, potrivit DIICOT.

Luni, procurorii DIICOT au făcut 17 percheziţii, în judeţele Braşov, Dolj şi Buzău, ocazie cu care au fost confiscate trei autoturisme de lux (BMW X 7, BMW I 7 şi Lamborghini Aventador), pe care le puteţi vedea mai jos.

WhatsApp-Image-2023-09-19-at-14.18.20-1
WhatsApp-Image-2023-09-19-at-14.18.20-2
WhatsApp-Image-2023-09-19-at-14.18.20
Fotografii: DIICOT

Marţi, a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Braşov, cu propunerea de arestare preventivă a trei dintre inculpaţi, pentru o perioadă de 30 de zile.

Cine este Călin Donca

Călin și Orianda Donca au devenit relativ celebri după participarea în emisiunea "Chefi la cuțite".

Sunt din Braşov, au cinci copii şi o avere de milioane de euro.

Călin Donca a creat societatea Donca Energy Brașov, care se ocupă cu producția de energie electrică.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇