Opt țări vor rămâne fără tratamente HIV în următoarele luni din cauza reducerii fondurilor alocate de USAID, conform unui avertisment al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Printre aceste țări se numără Haiti, Kenya, Lesotho, Sudanul de Sud, Burkina Faso, Mali, Nigeria și Ucraina, scrie CNN.
Statele Unite, cel mai mare donator al Fondului Global de Luptă împotriva SIDA, tuberculozei și malariei, au fost un susținător esențial al programului președintelui pentru ajutor de urgență în lupta împotriva HIV/SIDA (PEPFAR), care a finanțat 70% din răspunsul global la HIV.
- Administrația Trump anunță reducerea cu 90% a contractelor de ajutor extern ale USAID
- Trump retrage SUA din organisme ale ONU, confirmă desființarea USAID și face planuri pentru infractori
Din păcate, întreruperea majorității finanțărilor pentru PEPFAR a dus la oprirea imediată a serviciilor de tratament, testare și prevenire a HIV în mai mult de 50 de țări.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a avertizat că aceste întreruperi ar putea anula 20 de ani de progrese în lupta împotriva HIV, având ca rezultat 10 milioane de noi cazuri de HIV și 3 milioane de decese legate de HIV, de trei ori mai multe decât numărul de decese înregistrate anul trecut.
Tedros a subliniat că, deși Statele Unite au fost extrem de generoase, retragerea din aceste programe trebuie realizată într-un mod ordonat și uman, pentru a permite țărilor afectate să găsească surse alternative de finanțare.
PEPFAR a salvat, până în 2024, 26 de milioane de vieți și a permis nașterea a 7,8 milioane de copii sănătoși, fără HIV, din mame infectate cu virusul.