Autoritățile de la Chișinău au activat, marți, mecanismul de extrădare, după ce fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, a fost reținut în Grecia.
„Cu puțin timp în urmă, canalele oficiale Interpol din Atena, Grecia, ne-au informat că au fost reținuți doi cetățeni moldoveni. Unul dintre ei este Vladimir Plahotniuc”, se arată într-un comunicat al Poliției Republicii Moldova.
Șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu, a confirmat că reținerea a avut loc, marți dimineață, în jurul orei 4:30. „Cele două persoane erau în tranzit prin Grecia, pe ruta spre Dubai”, a declarat oficialul pentru postul TV8.
Cernăuțeanu nu a dezvăluit identitatea celeilalte persoane, însă surse citate de TV8 susțin că ar fi vorba despre fostul deputat democrat Constantin Țuțu.
Autoritățile de la Chișinău au activat procedura de extrădare, în conformitate cu regulamentele internaționale, a declarat pentru Teleradio-Moldova ministrul moldovean de Interne, Daniela Misail-Nichitin.
Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, după ce democrații au pierdut puterea. Ulterior, pe numele său a fost emis un mandat de arest pentru spălare de bani, în dosarul „Frauda Bancară” - o schemă prin care au fost sustraşi peste un miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc în perioada 2013-2015.
Deși avocații lui Plahotniuc au respins acuzațiile, autoritățile au reușit să pună sub sechestru mai multe bunuri, printre care o vilă din Elveția și o cabană din Alpi.
Pe 7 februarie 2025, Plahotniuc a fost dat din nou în urmărire internațională, după ce Interpol a revizuit un refuz anterior. La finalul lunii respective, oligarhul fugar a fost reperat într-un hotel de lux din Dubai, însă reținerea a survenit abia acum, în timp ce încerca din nou să ajungă în Emirate.
Pe masa procurorilor moldoveni sunt însă mai multe dosare în care fostul politician, cândva foarte influent în politica şi afacerile din Republica Moldova, este acuzat de escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, crearea şi conducerea unei organizaţii criminale, îmbogăţire ilicită, exces de putere, corupere activă şi fals în acte publice.
La sfârșitul lunii martie, oligarhul Vladimir Plahotniuc a obţinut acte de identitate mexicane. Potrivit unei investigaţii a publicației Ziarul de Gardă (ZdG) de la Chişinău, documentele ar fi false şi ar fi fost trimise din Mexic de un cetăţean mexican pe numele unei tinere din Rusia, stabilită în Dubai, Irina Ustina.