Sindicatul Europol acuză conducerea Poliției Române de iresponsabilitate și management haotic în operațiunea de căutare a lui Emil Gânj, bărbatul din Mureș acuzat că și-a ucis fosta iubită.
După două săptămâni de căutări fără rezultat, sindicatul publică o fotografie șocantă cu picioarele unui polițist, afirmând că acesta a petrecut peste 31 de ore pe teren, fără echipament adecvat, fără hrană sau apă și fără o strategie coerentă. Bărbatul s-a ales cu pielea zbârcită din cauza timpului îndelungat petrecut în încălțămintea udă.
„Nu este normal să-ți bați joc de oameni, trimițându-i în mlaștini, păduri și teren accidentat, fără niciun echipament de protecție! (…) Este profund neprofesionist să nu ai niciun plan clar, nicio strategie coerentă care să urmărească obiectivele firești într-o astfel de situație: localizarea, izolarea și capturarea infractorului”, se arată în mesajul postat de Sindicatul Europol pe Facebook.

Criticile vizează direct modul în care este gestionată căutarea suspectului, acuzându-se lipsa de coordonare, absența unei strategii și folosirea haotică a resurselor disponibile.
„Nu este normal ca acești oameni să fie ținuți peste 20 de ore în condiții de efort fizic extrem, pe dealuri, munți și văi, în timp ce ai la dispoziție drone și elicoptere, pe care instituția le arată publicului doar în postări de PR pe rețelele sociale - în încercarea de a acoperi incompetența managerială și incapacitatea reală de a coordona capturarea unui criminal”, mai transmite organizația sindicală.
Fugarul e de negăsit
Emil Gânj este acuzat că, pe 8 iulie, a pătruns în locuința fostei sale iubite, a lovit-o mortal cu un topor, după care a incendiat casa și s-a făcut nevăzut. De atunci, este căutat de sute de polițiști și jandarmi, inclusiv cu ajutorul unor elicoptere, drone și câini de urmă, însă fără niciun rezultat.
Anchetatorii bănuiesc că suspectul primește sprijin pentru a se ascunde, ceea ce complică operațiunile.
„Faptul că totul se rezumă la a disloca sute de polițiști în mod aleatoriu, în diferite zone, fără acoperire și fără analiză, pentru ca mai apoi aceștia să revină în punctele de plecare, lăsând spații deja periate complet descoperite, este dovada clară că șefii care coordonează aceste acțiuni nu au nici experiența, nici competența necesară pentru a organiza eficient o misiune de o asemenea gravitate”, atrage atenția Europol.
În teren sunt mobilizate filtre de poliție în județele Mureș și Bistrița-Năsăud, iar localitățile unde suspectul ar putea fi ascuns sunt periate continuu. Forțele de ordine verifică inclusiv portbagajele șoferilor opriți în trafic.
Reacția IPJ: Intervenţiile sunt dinamice
Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Mureş a reacționat, marți după-amiază, la acuzații.
Poliţia a afirmat că situaţiile punctuale apărute în zone greu accesibile sunt „tratate operativ”. „Intervenţiile sunt dinamice şi presupun adaptare permanentă în funcţie de teren, informaţiile primite şi evoluţia cazului. Regretăm orice percepţie publică nedreaptă care ar putea minimiza efortul real, implicarea şi profesionalismul poliţiștilor din teren”, a precizat IPJ Mureş, potrivit News.ro.