Ciprian Teleman, noul ministru al Cercetării Inovării şi Digitalizării, a declarat în cadrul unei dezbateri organizare de comunitatea tech UPGRADE 100, că „spaţiul digital guvernamental actual este o improvizaţie”.
”Situaţia asta de haos are nevoie de un sponsor, de un sponsor puternic. Eu simt din partea Administraţiei Prezidenţiale că ar putea să fie acest sponsor care să pună lumea la masă şi cuvântul de ordine să fie Trebuie să avem o Românie digitală!”, consideră ministrul.
În cadrul dezbaterii organizate de comunitatea tech UPGRADE 100 au participat cu întrebări mai mulţi experţi din România, printre care s-au numărat: Elisabeta Moraru - Google România; Monica Cadogan - Vivre; Radu Georgescu - Gecad Ventures; Iulian Stanciu - eMag; Razvan Atim - UiPath; Sabin Sărmaş - fost preşedinte ADR; Beniamin Mincu - Elrond; Orlando Nicoara – News.ro şi antreprenor în serie; Alexandru Lăpuşan - Zitec; Mihai Matei - ANIS şi Essensys; Bogdan Ivanel - Code 4 Romania; Cosmin Ochisor - Gapminder; Robert Berza - Fashion Days şi Bogdan Axinia - eMag Ventures.
Intrat de curând în politică, Teleman şi-a asumat o miză importantă: peste 6 miliarde de euro sunt prevăzuţi pentru cheltuieli legate de digitalizarea României, bani pe care România trebuie să aibă capacitatea să îi investească din finanţări ale Uniunii Europene.
„Aşa cum a fost făcut un pact transpartinic pentru a adera la NATO şi la UE, avem nevoie de acelaşi pact transpartinic care să pună problema unei strategii de ţară din care să facă parte aceeaşi înţelegere transpartinică în privinţa digitalizării. Pentru că… digital or die!”, declară Teleman.
Răspunzând întrebărilor invitaţilor, el a mai afirmat că e un susţinător al parteneriatelor public-privat pentru accelerarea digitalizării României, că doreşte să deschidă datele publice prin API-uri care să permită companiilor private să opereze cu date publice, însă problema e că respectivele date nu sunt în acest moment de încredere.
De asemenea, proiecte precum inter-operabilitatea companiilor de stat prin protocoale unitare şi servicii migrate în cloud pentru a nu mai exista probleme privind circulaţia optimă a datelor vor sta pe agenda de priorităţi ale noului ministru.
Folosirea blockchain in serviciile publice este un aspect faţă de care noul demnitar s-a arătat deschis. De asemenea, respectarea unor ghiduri de licitaţii publice în zona IT e considerată importantă de noul ministru.
Ca priorităţi pe termen foarte scurt, Teleman consideră că esenţiale sunt proiectele once-only (identitatea unică în spaţiul digital) şi revizuirea părţii de user-experience în relaţia stat – cetăţean.