„Noi împotriva noastră” - intervenție culturală la nivel național pentru destigmatizarea bolilor psihice

NoiImpotrivaNoastra_Poster_ProiectAFCN

În perioada iulie-noiembrie 2021, proiectul interdisciplinar „Noi împotriva noastră. Intervenție culturală pentru destigmatizarea bolilor psihice” a desfășurat la nivel național o serie de ateliere și activări culturale dedicate atât persoanelor afectate de boli psihice și membrilor rețelei de sprijin din jurul lor, cât și publicului larg, în special tinerilor.  

Timp de aproape patru luni, membrii echipei de realizatori ai documentarului, alături de artiști și alți profesioniști, psihologi, psihoterapeuți și psihiatri au pregătit și derulat activități de conștientizare și de promovare a unui discurs empatic și solidar cu persoanele ce suferă de tulburări psihice, coagulate în jurul documentarului „Noi împotriva noastră”, realizat de regizoarea Andra Tarara.

Cu un scenariu foarte personal, filmul aduce în discuție tema sănătății psihice prin perspectiva unică a unei persoane care se confruntă în mod direct cu diagnosticul de schizofrenie, dar și nevoia imperioasă de comunicare și acceptare a celor afectați de boală de către cei apropiați lor, dar și în societate sau în cadrul sistemului medical.

ADVERTISING

„Ne bucurăm foarte tare că am putut prezenta filmul și proiectul „Noi împotriva noastră” în spații atât de diverse și am putut ajunge la un public variat și extrem de curios și deschis. 

Cred că acest proiect ar trebui să fie primul dintr-o serie, pentru că aceste câteva luni ne-au arătat cât de mare este nevoia de dialog, atât pe tema sănătății psihice, cât și în general -  cât de important e să putem comunica sănătos și onest cu cei din jurul nostru. În cadrul fiecărei proiecții sau atelier am construit împreună cu participanții un spațiu sigur pentru a ne deschide, a întreba și a ne întreba, a împărtăși, a ne îndoi, a cere ajutorul, a ne vulnerabiliza, a empatiza și am văzut cum arta ne poate ajuta în deschiderea acestor discuții și în gestionarea acestor emoții. Mulțumesc echipei proiectului, partenerilor, precum și co-finanțatorului Administrația Fondului Național Cultural pentru șansa de a duce mai departe acest demers, pentru posibilitatea de a-mi vedea munca din alte perspective și a da un nou sens filmului „Noi împotriva noastră”.” – a declarat Andra Tarara, realizatoarea documentarului și membră a echipei proiectului.

ADVERTISING

Seria de activități și evenimente desfășurate alături de partenerii din cadrul proiectului a inclus: 

  •  proiecții și dezbateri pe marginea documentarului și ateliere de terapie prin artă în facultăți, licee și comunități din București, Cluj-Napoca, Timișoara, Sibiu, Târgu Neamț, Zalău, comunele Romuli și Telciu din Bistrița-Năsăud;
  • ateliere de psihoeducație în psihoză cu persoane diagnosticate cu schizofrenie, împreună cu DGASPC Sector 1 București;
  • proiecții ale documentarului „Noi împotriva noastră” însoțite de dezbateri cu specialiștii din spitalul de psihiatrie CETTT Sf. Stelian - Spital pentru Toxicodependențe și Psihiatrie din capitală;
  • program-pilot de dramaterapie, adresat în special adolescenților care se confruntă cu depresie, anxietate, probleme de relaționare cu părinții sau colegii etc. 

Participarea la evenimentele din cadrul proiectului a fost gratuită, iar o parte din activități s-a desfășurat în mediul online.

„Noi împotriva noastră" este un film onest și direct, care atinge părți din noi pe care uitaserăm că le păstrăm în interior. 

ADVERTISING

Inspirați de Andra Tarara, care a construit nu numai un documentar, dar și un context de confesiuni și apropiere de tatăl său, am invitat studenții de la diferite facultăți să dea o formă unei experiențe personale. În cadrul acestor atelierelor de explorare terapeutică prin artă, am folosit experimentul scrierii creative pentru a exprima trăiri personale care au ieșit la suprafață prin prisma vizionării filmului. Sesiunea de împărtășiri și feedback pe baza filmului a scos foarte clar în evidență faptul că cei mai mulți dintre noi trecem printr-o situație similară cu un membru al familiei și că arta, sub orice formă ar fi ea, poate reprezenta un mijloc pentru a deschide discuții, altfel de neabordat cu cei dragi.”-  Daiana Albeanu, psiholog, membră a echipei proiectului.

Proiectul a fost inițiat și implementat de Antoci Anamaria PFA și Tangaj Production și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN)* în perioada 26 iulie – 15 noiembrie 2021.

Parteneri: DGASPC Sector 1 București, CETT Sf. Stelian – Spital pentru Toxicodependențe și Psihiatrie, Facultatea de Litere și Arte - ULBS, SNSPA, Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale, Liceul Tehnologic Telciu, Școala Gimnazială Romuli, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă - Zalău, Liceul Româno – Finlandez, Asociația Frilensăr, Asociația O2G 

Parteneri media: Agenția de cArte, All About Romanian Cinema, Bookhub, București FM, Revista CARIERE, Connect Media, DOR (Decât o revistă), E-Zeppelin, Mișcarea de rezistență, MovieNews, PlayU.ro, Radio România Cultural, Spot Media, Ziarul Metropolis 

Trailer „Noi împotriva noastră” – https://youtu.be/SDhe3FPmP8U 

Mai multe informații despre proiectul „Noi împotriva noastră. Intervenție culturală pentru destigmatizarea bolilor psihice” sunt disponibile pe:

Facebook  - https://www.facebook.com/noiimpotrivanoastra 

Instagram - @noiimpotrivanoastra

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.