Miniştrii Apărării din cadrul NATO au convenit joi un nou master plan de apărare faţă de posibile atacuri din partea Rusiei, pe multiple fronturi, reafirmând obiectivul principal al alianţei de a descuraja Moscova, în pofida atenţiei tot mai mari acordate Chinei.
Strategia confidenţială îşi propune pregătirea pentru orice atac simultan în regiunea Mării Baltice şi în cea a Mării Negre, care ar putea include arme nucleare, piratarea reţelelor de calculatoare şi atacuri din spaţiu, transmite Reuters.
”Continuăm să ne consolidăm alianţa cu planuri mai bune şi modernizate”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după întâlnire, care a convenit şi asupra unui fond de 1 miliard de dolari pentru a oferi finanţare de bază pentru dezvoltarea de noi tehnologii digitale.
Oficialii au subliniat că nu cred că un atac rusesc este iminent.
Moscova neagă orice intenţie agresivă şi afirmă că NATO este cea care riscă să destabilizeze Europa cu astfel de pregătiri.
Însă diplomaţii spun că ”Conceptul pentru descurajare şi apărare în zona euro-atlantică” – şi planul său de implementare strategică – sunt necesare deoarece Rusia dezvoltă sisteme avansate de arme şi desfăşoară trupe şi echipamente mai aproape de graniţele aliaţilor.
”Acesta este calea descurajării”, a spus ministrul german al Apărării Annegret Kramp-Karrenbauer despre plan.
”Şi acest lucru este adaptat la comportamentul actual al Rusiei – şi vedem încălcări în special ale spaţiului aerian deasupra statelor baltice, dar şi incursiuni în creştere peste Marea Neagră”, a declarat ea la radioul german Deutschlandfunk.
Aprobarea permite planuri regionale mai detaliate până la sfârşitul lui 2022, a spus un oficial american, permiţând NATO să decidă ce arme suplimentare are nevoie şi cum să-şi poziţioneze forţele.
În mai, Rusia a adunat aproximativ 100.000 de militari la graniţa cu Ucraina, cel mai mare număr de când Moscova a anexat Crimeea în 2014, spun oficialii occidentali.
În septembrie, Rusia a folosit noi roboţi de luptă în mari exerciţii militare cu fostul său aliat sovietic Belarus, care i-au alarmat pe aliaţii baltici.
Rusia modernizează sau înlocuieşte sistemele spaţiale militare sovietice pentru a putea ataca sateliţii pe orbită, dezvoltă tehnologii bazate pe inteligenţa artificială pentru a perturba sistemele de comandă aliate şi, de asemenea, dezvoltă ”super-arme”.
Dezvăluite în 2018, acestea includ rachete de croazieră hipersonice cu capacitate nucleară care ar putea evita sistemele de avertizare timpurie.
Generalul american în retragere Ben Hodges, care a comandat forţele armatei americane în Europa din 2014 până în 2017, a spus că speră că planul va promova o mai mare coerenţă în apărarea colectivă a NATO, ceea ce înseamnă mai multe resurse pentru regiunea Mării Negre.
”Pentru mine, acesta este punctul de aprindere mai probabil decât Ţările Baltice”, a declarat Hodges pentru Reuters, remarcând că mai puţini aliaţi mari, precum Marea Britanie şi Franţa, au o prezenţă puternică în Marea Neagră, iar Turcia este mai concentrată pe conflictul din Siria.
Jamie Shea, un fost oficial NATO de rang înalt la grupul de reflecţie Friends of Europe din Bruxelles, a declarat că planul ar putea contribui, de asemenea, la consolidarea atenţiei asupra Rusiei într-un moment în care aliaţii majori încearcă să-şi sporească prezenţa în Indo-Pacific şi contracarează puterea militară în creştere a Chinei.
”Presupunerea a fost până acum că Rusia este deranjantă, dar nu o ameninţare iminentă. Dar ruşii fac nişte lucruri îngrijorătoare. Se antrenează cu robotica, iar rachetele de croazieră hipersonice ar putea fi într-adevăr foarte perturbatoare”, a spus Shea.