Monumentul istoric din Timiș, preferat de împărăteasa Sisi, a fost distrus de niște tineri care jucau fotbal

Monumentul istoric din Timiș, preferat de împărăteasa Sisi, a fost distrus de niște tineri care jucau fotbal
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Colonada imperială din oraşul Buziaş, judeţul Timiş, un monument istoric reabilitat cu bani europeni, a fost avariată, după ce mai mulţi tineri au jucat fotbal.

Primarul Sorin Munteanu anunţă că pe numele lor va face plângere penală.

”Un grup de 11 tineri, cu vârste cuprinse între 15 şi 22 de ani, s-au găsit să joace fotbal, pe Colonadă! Rezultatul se vede! Pe numele lor se va face plângere penală şi recuperarea prejudiciului! Aviz, amatorilor de stricăciuni!”, a scris primarul oraşului Buziaş pe Facebook.

ADVERTISING

Un grup de 11 tineri, cu varste cuprinse intre 15 si 22 de ani, s-au gasit sa joace fotbal, pe Colonada! Rezultatul, se...

Publicată de Sorin Munteanu pe Marţi, 4 august 2020

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Timiş au declarat că toţi tinerii care au jucat fotbal în Colonada imperială au fost identificaţi.

”Fapta nu a fost de natură penală. Primăria trebuie să facă o plângere, iar în acest caz se va întocmi dosar penal pentru distrugere”, a declarat Aurora Voicilă, purtătorul de cuvânt al IPJ Timiş.

Investiție de cinci milioane de lei

Colonada imperială, simbolul Buziașului, a fost salvată de la distrugerea totală în urma unei investiţii a primăriei din localitate, care s-a ridicat la cinci milioane de lei. Banii au fost atraşi din fonduri europene de către primarul Munteanu.

ADVERTISING

Pe lângă restaurarea tâmplăriei, s-a schimbat pavimentul de sub colonadă, iar cele patru foişoare au fost puse în evidenţă cu ajutorul unor reflectoare. Foişoarele au fost prevăzute cu bănci pentru odihna celor care vor să se bucure de aerul curat al staţiunii, fie ei turişti sau localnici.

Monument comparabil cu cele din Cehia sau Germania

Monumentul istoric de la Buziaş este singurul din ţara noastră care poate fi comparat cu obiective asemănătoare din Karlovy Vary din Cehia sau Baden-Baden din Germania.

ADVERTISING

Colonada a fost construită în anul 1875 şi a fost ridicată special la cererea împăratului austriac Franz Joseph. El şi-a dorit să-i ofere frumoasei sale împărătese, Elisabeta, cunoscută în popor ca Sisi, un cadru de poveste, în mijlocul unei staţiuni care oferea încă de pe atunci un aer extrem de curat. Şi a reuşit acest lucru.

Împărăteasa, îndrăgostită de natură, obişnuia să viziteze adeseori Buziaşul, tocmai pentru a se plimba prin parc, alături de doamnele sale de companie, prin colonada ornată cu dantelă din lemn.

Citește și:

Povestea voluntarilor care salvează casele tradiționale și morile de apă din Banat: La sfârșitul zilei, te simți fantastic

Donație de 100.000 de lei pentru restaurarea castelului Banffy, palatul Versailles al Transilvaniei


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇