Ministrul care a intrat în greva foamei pentru a cere mai multă apă potabilă pentru populație

Ministrul care a intrat în greva foamei pentru a cere mai multă apă potabilă pentru populație
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul Apelor din New Delhi, Atishi Marlena, a intrat în greva foamei pe termen nelimitat pentru a cere mai multă apă potabilă în capitala Indiei, pe fondul unei călduri toride.

„Există 2,8 milioane de oameni în oraş care tânjesc după doar o picătură de apă”, a declarat aceasta luni în cea de-a patra zi de grevă a foamei, informează Reuters.

Milioane de indieni se confruntă cu lipsa apei în fiecare vară, când cererea de apă creşte în ferme, birouri şi case, însă un val de căldură prelungit în acest an a agravat deficitul, inclusiv în capitala New Delhi şi în hub-ul tehnologic din sud, Bengaluru.

ADVERTISING

New Delhi se bazează pe râul Yamuna, care traversează capitala, pentru cea mai mare parte a necesarului său de apă, însă debitul acestuia scade în timpul lunilor secetoase de vară, provocând deficite care duc la proteste şi la apeluri pentru o mai bună conservare a apei.

Atishi a acuzat statul vecin agricol Haryana pentru consumarea unei mari părţi a apei râului, însă guvernul acestuia a răspuns că gestionarea defectuoasă a apei în capitală este la originea deficitului.

New Delhi, un oraş cu 20 de milioane de locuitori, este una dintre cele mai dens populate capitale din lume, cartierele de lux şi peluzele îngrijite aflându-se la doar câţiva kilometri de zonele muncitoreşti neplanificate şi de mahalale.

ADVERTISING

Guvernul din Delhi lucrează la planuri de îmbunătăţire a nivelului pânzei freatice prin revitalizarea lacurilor şi stocarea surplusului de apă din Yamuna în timpul ploilor musonice sezoniere, însă oficialii sunt de părere că deficitul din perioada verii este dificil de rezolvat doar prin aceste măsuri.

"Criza apei în Delhi este o criză pe tot parcursul anului, deoarece temperaturile extreme nu vor dispărea", a declarat ecologistul Vimlendu Jha.

"New Delhi are nevoie de un plan cuprinzător de gestionare a apei în care Yamuna nu poate fi singura sursă majoră de apă", a adăugat acesta.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇