Miniştrii de Interne ai Uniunii Europene (UE) au dezbătut joi, la Luxemburg, pe tema unei noi înăspriri a politicii migraţiei, între cereri de revizuire a ”directivei expulzării” şi discuţii inflamante despre transferuri de migranţi în ţări terţe”.
Ei au avut în vizor summitul UE de la 17-18 octombrie, la Bruxelles, la care şefii de stat şi de guverne urmează să abordeze o consolidare a controalelor la frontierele externe ale Uniunii şi o accelerare a expulzării migranţilor clandestini, relatează AFP.
În vederea pregătirii summitului, miniştrii au prezentat, la un dejun de lucru, ”soluţii inovatoare” în vederea unei expulzări mai eficiente.
Ungaria şi Italia au pus în dezbatere o propunere controversată cu privire la ”hub-uri de expluzare” - centre în care să fie trimişi migranţi ilegali, în ţări din afara UE.
Aceste ”hub-uri” sunt inspirate din acordul încheiat de către Guvermul Giorgiei Meloni, şefa Partidului Fratelli d'Italia (FdI, postfascist), cu Albania, unde două centre urmează să primească migranţi arestaţi în apele italiene.
Ele amintesc totodată proiectul abandonat de către Regatul Unit de a expulza în Rwanda migranţii intraţi ilegal în regat.
La nivel european este vorba despre o simplă pistă de lucru - cu şanse slabe de izbândă -, însă care ilustrează o înăsprire a tonului împotriva imigraţiei în Europa, în contextul unei ascensiuni a extremei drepte.
”Trebuie să nu îndepărtăm nicio soluţie apriori”, a cerut ministrul francez de Interne Bruno Retailleau referitor la aceste ”hub-uri”.
Retailleau, care provine din dreapta conservatoare, a făcut însă o districţie între ”publicuri diferite” de migranţi, sugerând că o asemenea măsură ar viza doar ”solicitanţi de azil” în Franţa, în numele Preambului Constituţiei din 1948.
Omoloaga sa germană, Nancy Faeser, s-a arătat prudentă, a amintit că expulzările presupun un ”acord cu un stat (terţ) partener” şi a subliniat că aceasta este principala ”problemă practică”.
Concret, pe plan legislativ, mai multe ţări europene cer o revizuire a ”directivei expulzării” din 2008, care armonizează regulile în domeniul ”conducerii la frontieră”.
Franţa şi Germania tocmai şi-au exprimat susţinerea unei note a Olandei şi Austriei cu privire la acest subiect, în vederea unei ”facilitări” şi ”accelerări” a expulzărilor.