Ministerul britanic al Apărării a trimis din greșeală email-uri destinate SUA unui aliat al Rusiei

Ministerul britanic al Apărării a trimis din greșeală email-uri destinate SUA unui aliat al Rusiei
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministerul britanic al Apărării a declanşat o anchetă după ce email-uri conţinând informaţii clasificate au fost trimite unui aliat apropiat al Rusiei, după o greşeală de ortografie.

Email-urile erau destinate Armatei SUA, care foloseşte numele de domeniu ”.mil”, potrivit BBC. Însă litera ”i” a fost omisă, aşa încât mesajele au fost trimise în Mali, ţară din vestul Africii.

Oficiali ai Apărării afirmă că email-urile nu conţin informaţii care ar putea compromite securitatea operaţională.

Greşeala, au arătat ei, implică trimiterea unui număr mic de email-uri în Mali, al cărui domeniu de email este ”.ml”.

ADVERTISING

”Am deschis o anchetă după ce un număr mic de email-uri au fost forwardate, din greşeală, unui domeniu de email incorect. Suntem convinşi că ele nu conţineau informaţii care ar putea compromite securitatea operaţională sau date tehnice”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării pentru agenţia de ştiri PA.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că toate informaţiile sensibile folosite de departamentul guvernamental au fost ”împărtăşite pe sisteme create să minimizeze riscul unei direcţionări greşite”.

ADVERTISING

”Ministerul Apărării îşi revizuieşte constant procedurile şi implementează în prezent un program pentru a îmbunătăţi managementul informaţiilor, prevenirea pierderilor de date şi controlul informaţiilor sensibile”, a afirmat purtătorul de cuvânt.

Anterior, în cursul acestei luni, s-a aflat că milioane de emailuri ale Armatei americane au fost trimise tot în Mali, din cauza aceleiaşi greşeli de ortografie.

Unele dintre acele email-uri ar fi conţinut informaţii sensibile, inclusiv parole, documente medicale şi itinerarii ale unor ofiţeri superiori.

ADVERTISING

Mali a fost una din cele şase ţări africane cărora li s-a promis livrări gratuite de cereale de către preşedintele rus Vladimir Putin, după ce acordul privind Marea Neagră cu Ucraina a căzut, în această lună.

Marina militară a Rusiei a blocat porturile de la Marea Neagră ale Ucrainei după invazia din februarie 2022, blocând astfel 20 de milioane de tone de cereale care erau destinate exportului şi creând penurii alimentare în ţări din Orientul Mijlociu şi Africa.

Mali este un aliat apropiat al ruşilor pentru că mercenarii Wagner ai Moscovei au fost trimişi în această ţară pentru a lupta împreună cu armata împotriva jihadiştilor.

În cursul acestei săptămâni, secretarul de stat american Antony Blinken a afirmat că ministrul Apărării din Mali, şeful Forţelor aeriene şi adjunctul Statului Majori vor fi sancţionaţi pentru că au coordonat răspândirea Wagner în ţara vest-africană.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇