Investitorul britanic din domeniul tehnologiei Mike Lynch este dat dispărut după ce un iaht de lux a fost lovit de o furtună violentă şi s-a scufundat luni în largul capitalei siciliene Palermo, a declarat o persoană familiarizată cu operaţiunile de salvare, potrivit Reuters.
Un om a murit şi şase persoane au fost date dispărute, inclusiv antreprenorul britanic de tehnologie Mike Lynch, după ce iahtul pe care se aflau a fost lovit de o furtună neaşteptat de violentă şi s-a scufundat în largul Siciliei luni dimineaţă.
Bayesian, un velier de 56 de metri lungime sub pavilion britanic, transporta 22 de persoane şi era ancorat în larg, în apropierea portului Porticello, când a fost lovit, se pare, de o trombă marină violentă. „Vântul a fost foarte puternic. Era de aşteptat vreme rea, dar nu de această amploare”, a declarat pentru Reuters un oficial al gărzii de coastă din capitala siciliană Palermo.
Iaht înghițit de ape
Martorii oculari au declarat că iahtul a dispărut rapid sub valuri cu puţin timp înainte de zori. 15 persoane au scăpat înainte ca iahtul să se scufunde. Printre supravieţuitori se numără un copil de un an.
Căpitanul unei ambarcaţiuni aflate în apropierea iahtului a declarat pentru Reuters că, atunci când a lovit furtuna, a pornit motorul pentru a păstra controlul navei şi a evita o coliziune cu Bayesian. „Am reuşit să menţinem nava pe poziţie şi, după ce furtuna a trecut, am observat că nava din spatele nostru dispăruse”, a declarat Karsten Borner jurnaliştilor. Cealaltă ambarcaţiune „s-a prăbuşit pe apă şi apoi a fost trasă în jos”, a adăugat el.
El a spus că echipajul său i-a găsit apoi pe unii dintre supravieţuitori pe o plută de salvare - inclusiv trei care erau grav răniţi şi o fetiţă şi mama ei - şi i-a luat la bord înainte ca paza de coastă să îi preia.
Paza de coastă italiană a declarat că persoanele dispărute aveau naţionalităţi britanică, americană şi canadiană. Numele celor morţi şi dispăruţi nu au fost făcute publice imediat, însă o persoană familiarizată cu operaţiunea de salvare a confirmat că Lynch nu a fost găsit.
Scafandrii cercetează epava
Scafandrii inspectează epava navei Bayesian, care se află la o adâncime de 49 de metri, iar procurorii din oraşul Termini Imerese, situat în apropiere, au deschis o anchetă.
Ambarcaţiunea a părăsit portul sicilian Milazzo la 14 august şi a fost văzută ultima dată la est de Palermo duminică seară, cu o stare de navigaţie „la ancoră”, potrivit aplicaţiei de urmărire a navelor Vesselfinder.
Nava a câştigat o serie de premii pentru designul său şi poate găzdui până la 12 oaspeţi în şase apartamente şi un echipaj de 10 persoane, potrivit site-urilor online specializate în iahturi.
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Regatului Unit a declarat că oficialii britanici sunt în contact cu autorităţile locale cu privire la incident şi sunt pregătiţi să ofere sprijin consular britanicilor care au fost afectaţi.
Cine este Mike Lynch
Lynch, în vârstă de 59 de ani, este unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori britanici în domeniul tehnologiei. A clădit cea mai mare firmă de software din ţară, Autonomy, pornind de la cercetările sale revoluţionare de la Universitatea Cambridge, şi a devenit cunoscut drept Bill Gates al Marii Britanii.
Cândva lăudat de profesori, cercetători şi politicieni, Lynch şi-a petrecut mare parte din ultimul deceniu în instanţă pentru a-şi apăra numele. Mike Lynch a fost achitat în iunie de un juriu din San Francisco pentru acuzaţii de fraudă legate de vânzarea companiei sale de software, Autonomy, către Hewlett-Packard pentru 11 miliarde de dolari în 2011. Vânzarea i-a consolidat reputaţia lui Lynch ca fiind un Bill Gates al Marii Britanii, dar a devenit repede o dezamăgire după ce Hewlett-Packard a redus valoarea Autonomy cu 8,8 miliarde de dolari.
Lynch, care a stat mai bine de un an în arest la domiciliu, s-a declarat „încântat” să fie achitat în procesul penal, în timpul căruia a luat cuvântul în apărarea sa, negând în faţa juraţilor orice infracţiune şi învinuind HP pentru integrarea defectuoasă a celor două companii.