Aproape 6.000 de persoane au părăsit Santorini, în 48 de ore, din cauza numeroaselor seisme care continuă să zguduie această insulă turistică greacă şi insula vecină Amorgos.
Aproximativ 4.640 de pasageri s-au îmbarcat pe cele patru feriboturi care au părăsit insula vulcanică, duminică, potrivit unui bilanţ furnizat AFP de către un membru al Pazei de Coastă elene.
Compania aeriană greacă Aegean Airlines a anunţat, la rândul său, că a transportat 1.294 de pasageri, luni, de la Santorini la Atena, asigurând în total nouă zboruri - cinci excepţionale.
Şi pentru marţi sunt preconizate opt zboruri, ”cu o capacitate totală de peste 1.400 de locuri”.
În plus, două feriboturi urmau să părăsească Santorini marţi, către Pireu, un port mare situat în apropierea Atenei.
La Santorini, jurnalişti AFP au văzut cozi de aşteptare, formate în faţa agenţiilor de voiaj, însă populaţia nu a cedat panicii.
Activitatea turistică este redusă în această perioadă a anului pe insulă, care are peste trei milioane de vizitatori anual.
Un cutremur de magnitudinea 4,9 a fost înregistrat în Marea Egee, la aproximativ 31 kg de Santorini, marţi, către ora 4.45, potrivit Institutului de Geodinamică al Observatorului din Atena.
Puţin după ora 8.00, un cutremur de magnitudine 4,7 a avut loc în aceeaşi zonă, situată la aproximativ 19 km sud-vest de Amorgos, altă insulă turistică din arhipelagul Cicladelor, cu mai puţin de 2.000 de locuitori permanenţi.
Specialiştii greci au avertizat că această activitate seismică, care s-a intensificat începând de sâmbătă, ar putea dura săptămâni.
”Scenariul unor cutremure de magnitudinea 6 şi peste rămâne puţin probabil”, a subliniat preşedintele Organizaţiei de Planificare şi Protecţie Antiseimică (OASP), Efthymios Lekkas.
”Locuitorii din Santorini trebuie să simtă în siguranţă, nu trebuie să cedeze panicii”, a subliniat el.
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis le-a cerut, la rândul său, celor aproximativ 15.500 de rezidenţi permanenţi să rămână calmi.
Toate instituţiile şcolare din Santorini, Amorgos şi alte insule vecine rămân închise până vineri, însă autorităţile subliniază că măsurile adoptate până în prezent sunt preventive.
Oamenii au fost sfătuiți să nu se apropie de zonele de coastă din cauza riscurilor de alunecări de teren și să evite adunările în spații închise.
Unele dintre hoteluri au început să-și golească piscinele întrucât li s-a spus că încărcătura de apă sporește vulnerabilitatea clădirilor.
Şi Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la Bucureşti a emis o atenţionare de călătorie pentru Santorini.
MAE recomandă cetăţenilor români să evite deplasările neesenţiale în porturile Ammoudi, Armeni, Kourfou şi Fira şi să urmărească informaţiile oficiale transmise de către autorităţile elene, inclusiv prin accesarea link-ului: https://civilprotection.gov.gr/en/deltia-tupou/anakoinosi-ypoyrgeioy-klimatikis-krisis-kai-politikis-prostasias-1.
Totodată, cetăţenii români care călătoresc în Grecia pot accesa aplicaţia digitală ”mAIGreece”, realizată de către Ministerul elen al Turismului, disponibilă şi în limba română: https://www.gov.gr/en/upourgeia/upourgeio-tourismou/tourismou/maigreece.
Grecia este una dintre țările cele mai predispuse la cutremure din Europa întrucât este situată la intersecția plăcilor tectonice africană și eurasiatică, a căror interacțiune constantă dă frecvent naștere unor seisme.
Santorini s-a format în urma uneia dintre cele mai mari erupții vulcanice din istorie, produsă aproximativ în jurul anului 1600 î.Hr. Cea mai recentă erupție în zonă s-a produs în anul 1950.