Mii de manifestanţi s-au adunat sâmbătă în centrul Erevanului pentru a cere demisia prim-ministrului Nikol Pashinyan, criticat pentru că a acceptat încetarea focului ce consacră victoria Baku după şase săptămâni de război în regiunea separatistă Nagorno-Karabah din Azerbaidjan, populată majoritar de armeni, relatează France Presse şi EFE.
Aproape 10.000 de oameni s-au adunat la începutul după amiezii în Piaţa Libertăţii din Erevan, iar numărul acestora continua să crească. Manifestanţii poartă pancarte cu „Nikol trădătorul” şi scandează „Nikol, pleacă!”.
Protestul, convocat de Mişcarea pentru Salvarea Patriei (MSP), creat de 16 formaţiuni de opoziţie, este transmis în direct de presa digitală armeană.
Este cel mai mare protest al opoziţiei de la începutul mişcării de contestare a prim-ministrului armean.
Nagorno-Karabah: micul război, marile întrebări
Acordul de încetare a focului, semnat între Baku şi Erevan sub patronajul rus la 9 noiembrie, consacră importante câştiguri teritoriale Azerbaidjanului şi este considerat catastrofal de mulţi armeni, care au cerut demisia şefului guvernului.
Armenia s-a angajat să predea trei districte - Lacin (Berdzor), Kalbajar şi Aghdam - care se aflau în afara controlului azer din 1994 şi făceau parte dintr-o zonă tampon în jurul Nagorno-Karabah, o regiune muntoasă populată în principal de armeni care s-au separat de Azerbaidjan după un război din anii 1990.
Acordul a permis totuşi supravieţuirea republicii autoproclamate şi a prevăzut desfăşurarea a 2.000 de pacificatori ruşi responsabili în special de asigurarea securităţii coridorului Lacin, care a devenit singurul drum ce leagă Nagorno-Karabah de Armenia.
Într-o intervenţie televizată, sâmbătă, Nikol Pashinyan a declarat că nu intenţionează să demisioneze, afirmând că prioritatea guvernului este acum organizarea întoarcerii prizonierilor de război şi a cadavrelor victimelor.
De partea armeană, mai mult de 2.300 de soldaţi şi 50 de civili au murit în timpul ostilităţilor.