Sute de medici şi angajaţi ai spitalelor au protestat joi în faţa Parlamentului grec din Atena față de un proiect de lege controversat, care permite munca cu jumătate de normă în sectorul public de sănătate şi permite medicilor privaţi să lucreze în sectorul public.
Proiectul de lege dezbătut în Adunare va duce la „privatizarea” şi „slăbirea” sistemului naţional de sănătate (ESY) şi este „împotriva intereselor pacienţilor”, au denunţat Federaţia sindicatelor medicilor şi Federaţia panelenă a angajaţilor din spitale, relatează AFP.
De la introducerea ESY în urmă cu aproape 40 de ani, medicii din spitale au fost obligaţi să lucreze "cu normă întreagă" şi "exclusiv" în sectorul public, cu excepţia profesorilor din şcolile de medicină, cărora li se permite să lucreze în sectorul privat.
”Sănătate publică gratuită", "Angajări şi creşteri salariale" proclamau pancartele manifestanţilor adunaţi în centrul capitalei, la apelul sindicatelor din sector.
La rândul său, guvernul conservator, care a elaborat proiectul, susţine că "ESY va fi mai eficient şi mai atractiv pentru medici, care vor oferi îngrijiri mai bune pentru pacienţi".
”Sunteţi înapoiaţi, vreţi un sistem vechi de 40 de ani (…) sunteţi pentru menţinerea etatismului", a declarat ministrul adjunct al Sănătăţii, Mina Gaga, în Parlament, adresându-se partidelor de opoziţie de stânga care se opun proiectului de lege.
Sectorul public de sănătate din Grecia a fost grav afectat de criza financiară din ultimul deceniu şi de reducerile ulterioare ale cheltuielilor publice. Acest lucru a contribuit la creşterea numărului de spitale private şi de servicii medicale private. Pandemia de coronavirus din ultimii doi ani a agravat şi mai mult situaţia din sectorul sănătăţii publice, ca în mai multe ţări europene.