”Marea și frumoasă lege” a lui Trump a fost adoptată la limită în Senatul SUA. Cine a dat votul decisiv

”Marea și frumoasă lege” a lui Trump a fost adoptată la limită în Senatul SUA. Cine a dat votul decisiv
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Donald Trump a obţinut marţi o importantă victorie legislativă prin aprobarea la limită în Senatul american a proiectului său de lege care include atât scutiri masive de impozite, cât și reduceri semnificative în domeniul sănătății.

După 26 de ore de dezbateri și votarea a zeci de amendamente, senatorii republicani au reuşit într-un final să-şi depăşească diferendele şi să adopte această „mare şi frumoasă lege”, cum a denumit-o chiar președintele Trump, relatează AFP.

Însă totul s-a jucat extrem de strâns. În pofida unei majorităţi republicane - 53 dintre cele 100 de mandate - votul a fost indecis, 50 la 50, fiind nevoie de votul vicepreședintelui J. D. Vance pentru a decide soarta legii lui Trump.

„Prin această lege vom îndeplini mandatul care ni s-a încredinţat în noiembrie”, în alegerile prezidenţiale şi legislative, a declarat, după un maraton legislativ de două zile liderul senatorilor republicani, John Thune.

Camera Reprezentanţilor s-a lansat de-acum într-un sprint pentru a adopta această versiune revizuită până vineri, pentru a răspunde presiunilor exercitate de Donald Trump, care vrea să semneze și să își marcheze victoria pe 4 iulie, de Ziua Americii.

Reticențe

Preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor Mike Johnson a dat asigurări, într-un comunicat, că aleşii săi vor „examina textul imediat” şi va ajunge „pe biroul preşedintelui Trump la timp”, pe 4 iulie. Votul final este prevăzut miercuri.

Însă aleşi conservatori din Camera Reprezentanţilor şi-au exprimat public reticenţa faţă de anumite modificări operate de Senat. Or republicanii dispun doar de o majoritate fragilă, iar procesul ar putea întârzia.

Donald Trump, în vârstă de 79 de ani, a făcut din această lege piatra de temelie a programului său economic.

În joc este o prelungire a unor reduceri de impozite colosale adoptate în primul său mandat, dar şi eliminarea impozitării bacşişului sau alocarea a miliarde de dolari suplimentare pentru apărare și lupta împotriva imigraţiei.

Însă unii experți avertizează că adoptarea acestei legi va duce la o explozie a deficitului public.

Biroul Bugetar al Congresului (CBO), însărcinat să evalueze în mod nepartizan impactul proiectului Legii finanţelor publice, estimează că aplicarea acestei legi va duce la o creștere a datoriei publice cu peste 3.000 de miliarde de dolari până în 2034.

Doar prelungirea „creditelor fiscale Trump” va costa bugetul 4.500 de miliarde de dolari. Pentru a compensa în parte aceste creșteri, republicanii vor să taie din Medicaid, programul public de asigurări de sănătate de care depinde îngrijirea medicală a milioane de americani cu venituri modeste.

De asemenea, este prevăzută o reducere drastică a programului SNAP - principalul program american de ajutor alimentar - dar şi anularea multor stimulente fiscale în favoarea energiilor verzi, adoptate în timpul mandatului lui Joe Biden.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇