Planul lui Elon Musk de a salva Tesla a sărit în aer mai rapid decât o rachetă SpaceX, deși totul părea că merge în favoarea sa. Acum miliardarul duce un război direct cu Donald Trump, iar asta îl costă scump.
Lucrurile ar fi trebuit să meargă așa: Musk, care a devenit un acolit MAGA cu drujba în mâini, urma să renunțe la acțiunile politice din Washington și să se întoarcă la afaceri. Imperiul său avea dificultăți fără el, iar Tesla, în special, intrase într-o spirală descendentă. Investitorii aveau nevoie de vechea magie a lui Musk pentru a relansa vânzările și a transforma compania de vehicule electrice într-un gigant al inteligenței artificiale.
Însă se pare că poți scoate CEO-ul din Washington D.C., dar nu poți scoate DC-ul din CE, notează CNN, comentând înverșunarea politică a lui Elon Musk.
Experții anticipează că Tesla (TSLA) va raporta miercuri încă o scădere cu un sfert a vânzărilor globale, o evoluție deloc neașteptată după luni de reducere a veniturilor din cauza concurenței sporite pe piața vehiculelor electrice și a daunelor aduse reputației mărcii de rolul lui Musk de "cel mai bun prieten" al președintelui Trump.
Ar fi de așteptat ca în calitate de CEO al unei companii în care vânzările produsului principal sunt în scădere rapidă, să eviți orice dispute publice care ar submina și mai mult încrederea investitorilor în modul de conducere. Sau poți alege calea lui Musk, menționează postul TV american.
Musk s-a împotmolit cu Tesla în noroiul politic
Săptămâna aceasta, la nici o lună după ce și-a părăsit rolul de consilier special al guvernului pentru a se concentra pe revitalizarea Tesla, Musk s-a tăvălit din nou în noroiul pollitic, declanșând o nouă ceartă cu Trump din cauza proiectului de lege privind impozitele și cheltuielile, care a dus la o creștere explozivă a deficitului, propus de președinte.
Musk a catalogat "nebunească" legislația emblematică a lui Trump și i-a amenințat pe republicanii din Congres care votează pentru ea. Apoi a mers mai departe, avertizând: "Dacă legea cheltuielilor nebune trece, Partidul America va fi format a doua zi."
Trump a răspuns dur, sugerând că administrația sa ar putea investiga contractele guvernamentale ale companiilor lui Musk.
"Această problemă cu cel mai bun prieten s-a transformat acum într-o telenovelă care rămâne o problemă majoră pentru acțiunile Tesla. Investitorii Tesla vor ca Musk să se concentreze pe conducerea Tesla și să oprească această abordare politică… a fi de partea rea a lui Trump nu va fi bine, iar Musk știe asta", a declarat marți, într-o notă adresată clienților, Dan Ives, analist la Wedbush și un vechi susținător al Tesla.
Ives rămâne optimist în privința Tesla, dar în ultimele luni a vorbit despre daunele pe care schimbările politice ale lui Musk le-au adus imaginii companiei, ceea ce nu ajută la rezolvarea problemei vânzărilor.
Înainte de raportul de miercuri, analiștii au prognozat că vânzările Tesla au scăzut cu 13% în perioada aprilie-iunie, comparativ cu anul precedent. Furnizorul de date FactSet indica o scădere a vânzărilor de către Tesla în trimestru de 387.000, comparativ cu 444.000 cu un an mai devreme.
Această scădere ar putea fi chiar mai gravă decât cea din primul trimestru, când Tesla a raportat cea mai accentuată scădere a vânzărilor de la an la an.
Vânzările nu sunt singura problemă pentru Tesla
Compania a înregistrat o scădere de 71% a venitului net în primul trimestru. Showroom-urile sale au fost bombardate cu proteste. Cybertruck-ul e un eșec. Republicanii și democrații spun că sunt mai puțin înclinați să cumpere acum o Tesla decât erau înainte de mandatul lui Musk la Casa Albă, potrivit unui nou Raport de Informații despre Vehiculele Electrice publicat marți.
Și, de fapt, există ceva mai rău decât toate acestea.
Analizând cu atenție la câștigurile Tesla din primul trimestru, se observă că Tesla pierde bani din ceea ce ar trebui să fie afacerea sa principală: vânzarea de mașini. Pe scurt, Tesla a reușit un profit de numai 409 milioane de dolari în ultimul trimestru datorită vânzării a 595 de milioane de dolari din credite de reglementare către alți producători auto. Aceasta este practica prin care companiile care depășesc standardele de mediu - normele de emisii poluante sau de utilizarea energiei regenerabile - câștigă credite care pot fi vândute altor companii care nu au îndeplinit aceste standarde.
Dar dacă Trump reușește să adopte proiectul său de lege bugetară emblematic, acele credite se vor evapora. "Marea și frumoasa lege" a lui Trump a fost adoptată la limită în Senatul SUA, iar acum mai are de trecut un singur hop - Camera Reprezentanților. Preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor Mike Johnson a dat asigurări că aleşii săi vor "examina textul imediat" şi va ajunge "pe biroul preşedintelui Trump la timp", la 4 iulie. Un vot este prevăzut miercuri.
Acesta e doar unul dintre multele motive pentru care investitorii precum Ives speră că Musk și Trump pot îngropa securea războiului sau măcar că Musk își poate ține gura închisă timp de cinci minute.
Tesla se bazează pe creditele guvernamentale pentru a rămâne profitabilă, dar are nevoie și de reglementări favorabile ca să aibă o șansă să concureze cu rivali precum Waymo, compania de taxiuri fără șofer deținută de Alphabet, care deja dă târcoale Tesla.
Cum vorbește Musk, cum pică acțiunile
Acțiunile Tesla, coloana vertebrală a averii personale a lui Musk, au scăzut cu 37% față de vârful post-electoral, când Musk devenea un personaj central la Mar-a-Lago. Pe Wall Street, la acea vreme, se credea că problemele Tesla erau gestionabile și că orice consecință negativă din partea bazei liberale a companiei ar fi compensată de beneficiul prezenței lui Musk la Casa Albă, influențând reglementările.
S-ar putea să fi mers, pentru scurt timp. Dar răfuiala dintre cei doi i-a făcut pe investitori să se teamă că Trump își va îndrepta răzbunarea direct asupra Tesla.
După ce conflictul dintre Musk și Trump s-a reaprins luni, acțiunile Tesla au scăzut cu 2%. Marți, acestea au scăzut cu încă 5%, ratând creșterea mai amplă a pieței bursiere.
Mesajul ar putea ajunge la Musk. După ce Trump a comentat că DOGE, comitetul înființat de Musk pentru a reduce birocrația federală, ar putea fi un "monstru" care "se va întoarce și îl va mânca pe Elon", Musk a părut să se abțină. Sau cam așa ceva. "Atât de tentant să escaladez situația. Atât de tentant. Dar mă voi abține deocamdată", a scris el pe X.
Numai că Trump a dovedit că și el e tentat să-l distrugă dacă nu se potolește. Marți, liderul de la Casa Albă a spus că va examina posibilitatea expulzării miliardarului născut în Africa de Sud.
T.D.