Manevrele militare ale Chinei în jurul Taiwanului s-au încheiat. SUA cer explicații

Manevrele militare ale Chinei în jurul Taiwanului s-au încheiat. SUA cer explicații

Manevrele militare de două zile lansate de China în jurul Taiwanului s-au încheiat, a anunţat, vineri seară, televiziunea oficială chineză.

Manevrele au durat joi şi vineri, aşa cum era prevăzut, a precizat organul oficial al Armatei Populare de Eliberare, transmite News.ro.

Ministerul taiwanez al Apărării a declarat, sâmbătă, că 46 de avioane militare chineze au traversat vineri linia mediană a strâmtorii Taiwan, care servea drept frontieră neoficială, deşi China susține că nu o recunoaşte.

Întrevedere a miniştrilor Apărării din SUA şi China

Ministrul american al Apărării Lloyd Austin se va întâlni săptămâna viitoare cu omologul său chinez Dong Jun, a anunţat vineri Pentagonul, într-un moment în care Beijingul a întreprins manevre militare de amploare în jurul Taiwanului, relatează AFP, preluată de Agerpres.

ADVERTISING

Potrivit Pentagonului, Lloyd Austin se va întâlni cu amiralul Dong Jun în marja participării în perioada 31 mai -2 iunie la Dialogul Shangri-La din Singapore, un summit anual pentru oficiali ai Apărării din întreaga lume.

China l-a acuzat vineri pe noul preşedinte al Taiwanului, Lai Ching-te, că împinge insula spre "război", în timp ce nave de război şi avioanele de luptă chineze au încercuit teritoriul insulei în cadrul unor manevre militare.

Washingtonul a lansat Beijingului un apel la "reţinere", afirmând că "China nu trebuie să folosească tranziţia politică din Taiwan ca pretext sau scuză pentru măsuri provocatoare şi coercitive".

ADVERTISING

Întrevederea dintre Lloyd Austin şi Dong Jun a fost îndelung aşteptată de la discuţia lor telefonică în aprilie - primul schimb între miniştrii Apărării ai celor două puteri în aproape 18 luni.

Context

China consideră Taiwanul ca fiind una dintre provinciile sale, pe care nu a reuşit încă să o reunească cu teritoriul său de la sfârşitul războiului civil şi de la venirea la putere a comuniştilor în 1949. În ultimii ani, Beijingul şi-a intensificat ameninţările şi presiunile politice, economice şi militare asupra Taiwanului.

ADVERTISING

Beijingul şi-a lansat manevrele la trei zile după ce Lai Ching-te a depus jurământul în calitate de preşedinte al Taiwanului pentru un mandat de patru ani.

Într-un discurs rostit luni cu ocazia învestirii sale, Lai Ching-te a cerut Beijingului să înceteze să mai facă ameninţări şi a declarat că niciunul dintre cele două teritorii de o parte şi de alta a Strâmtorii nu este "subordonat celuilalt", comentarii denunţate de China.

Lai Ching-te, care consideră că doar poporul taiwanez îşi poate decide viitorul, a propus în trecut un dialog cu China, fără succes.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇