Mai multe firme, printre care Zara, Bershka sau Skechers, sunt anchetate că profită de lagărele de muncă din China

Mai multe firme, printre care Zara, Bershka sau Skechers, sunt anchetate că profită de lagărele de muncă din China

Procurorii francezi au deschis o anchetă asupra a patru companii multinaționale din industria modei suspectate că ar fi profitat pe urma crimelor împotriva umanității petrecute în regiunea Xinjiang din China.

Mai exact, au profitat de mâna de lucru ieftină oferită de China, prin lagărele de muncă în care sunt închiși membrii minorității uigure.

Surse judiciare au confirmat pentru publicațiile franceze existența unei anchete care vizează retailerul Inditex (proprietarul Zara și Bershka), producătorul de încălțăminte sport Skechers, Uniqlo France (deținut de Fast Retailing) și SMCP (proprietarul magazinelor franceze Sandro și Maje), relatează The Guardian.

ADVERTISING

Ancheta a fost deschisă după ce, în aprilie, grupul anti-corupție Sherpa, alături de Institutul Uigurilor din Europa și un uigur din Xinjiang au depus o plângere comună având la bază un raport al ONG-ului austriac ASPI.

”Multinaționalele nu ar trebui să profite de munca forțată depusă de uiguri”, a scris grupul Sherpa pe Twitter.

Conflict diplomatic

Tratamentul pe care China îl aplică populației musulmane, vorbitoare de limba turcă (și care reprezintă aproape jumătate din cei 25 de milioane de locuitori din Xinjiang), a devenit o sursă majoră de conflict diplomatic între Beijing și Occident.

ADVERTISING

Experții Națiunilor Unite și grupurile care sprijină drepturile omului estimează că peste un milion de oameni, în mare parte uiguri și alte minorități musulmane, au fost închiși în lagărele din Xinjiang. China neagă orice acuzație de abuz în regiune.

Foști deținuți acuză că erau supuși unor procese de îndoctrinare ideologică și abuz, iar grupurile care luptă pentru drepturile omului spun că lagărele - a căror existență a fost negată inițial de China, înainte să le definească drept ”centre de îndrumare vocațională menite să combată extremismul” - au fost exploatate ca o sursă de forță de muncă ieftină.

ADVERTISING

Amnesty International a publicat recent peste 50 de mărturii de la uiguri, kazahi și alte minorități etnice predominant musulmane, în care oamenii susțin că au fost închiși și torturați în Xinjiang, loc pe care l-au caracterizat drept un ”infern distopic” pentru sute de mii de musulmani.

Câteva branduri mari de îmbrăcăminte, printre care Burberry, H&M, Nike sau Adidas, au promis anul trecut să boicoteze bumbacul provenit din provincia Xianjiang și se confruntă de atunci cu un boicot al produselor lor pe piața din China.

Ce spun companiile

Contactați de The Guardian, cei de la Inditex spun că resping acuzațiile, dar că vor coopera pe deplin în cadrul anchetei din Franța.

”Avem zero toleranță pentru toate formele de muncă forțată și am stabilit politici și proceduri să ne asigurăm că această practică nu-și găsește loc în lanțul nostru de aprovizionare”, au declarat aceștia.

Contactați de Reuters, reprezentanții Skechers au refuzat să comenteze acuzațiile.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇