Pe lângă uniformele şi ţinutele tradiţionale încărcate de istorie, omniprezente la încoronare, regina Camilla şi prinţesa Kate de Wales au optat pentru designeri britanici care să le creeze rochiile la ceremonia de încoronare.
Rochia reginei a fost realizată de Bruce Oldfield, un designer de modă în vârstă de 72 de ani, care a creat deja multe rochii pentru Camilla, scrie AFP.
Însă alegerea lui Bruce Oldfield a fost o surpriză în Marea Britanie, el devenind celebru pentru colaborarea cu prinţesa Diana, fosta soţie a lui Charles. În anii 80, el a conceput zeci de rochii de seară pentru ea.
„I-am oferit Dianei farmec şi Camillei încrederea”, a spus el în 2014.
Rochia Camillei, de culoarea fildeşului, a îmbinat broderia florală argintie şi aurie, într-o croială sobră. A fost brodată cu flori sălbatice britanice, inclusiv margarete şi flori de nu-mă-uita.
Rochia a fost croită dintr-o ţesătură de mătase cu un finisaj strălucitor şi ţesută de Stephen Walters în Suffolk, Anglia, a precizat Palatul Buckingham.
Kate a apărut într-o ţinută în culorile drapelului britanic. Roba ei de culoarea fildeşului era acoperită de mantia Ordinului Regal Victorian. Rochia ei a fost concepută de Alexander McQueen, care i-a creat şi rochia de mireasă, în 2011. O rochie din mătase ivoire, cu broderie din fir argintiu şi modele de trandafiri, narcise şi trifoi.
Cerceii ei, din perle şi diamante, i-au aparţinut Dianei.
Prinţesa Charlotte a purtat şi o rochie şi o pelerină Alexander McQueen.
Încoronarea a dat de lucru celor mai vechi ateliere englezeşti. Tunica de încoronare a lui Charles, de exemplu, a fost făcută de Ede şi Ravenscroft, cunoscut ca fiind cel mai vechi croitor din Londra, de peste 330 de ani.
Acest atelier a realizat articole de îmbrăcăminte pentru fiecare încoronare britanică de la cea a Regelui William şi a Reginei Maria în 1689, potrivit Palatului Buckingham.