La 40 de ani de la catastrofa de la Ustica, Italia caută încă răspunsuri

La 40 de ani de la catastrofa de la Ustica, Italia caută încă răspunsuri

Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, a lansat un apel sâmbătă să nu se renunţe la găsirea „răspunsurilor decisive” privind drama de la Ustica. După 40 de ani, catastrofa aeriană de la 27 iunie 1980 în care au murit 81 de oameni nu a fost niciodată lămurită.

„Angajamentul nu poate şi nu trebuie să înceteze pentru a căuta ceea ce nu pare încă stabilit în evenimentele din acea seară tragică”, a declarat şeful statului, într-un comunicat cu ocazia zilei comemorative a accidentului, potrivit AFP.

"Găsirea unor răspunsuri decisive, asigurarea reconstrucţiei lor clare şi complete necesită angajamentul instituţiilor şi colaborarea ţărilor aliate cu care împărtăşim valori comune", a adăugat Sergio Mattarella în timp ce la Bologna (nord-est) aveau loc manifestări de comemorare a victimelor.

ADVERTISING

La 40 de ani după incident, familiile victimelor cer în continuare să se spună adevărul şi să se facă dreptate în această afacere ancorată în memoria colectivă a italienilor şi considerată una din cele mai mari catastrofe aeriene din istoria Italiei.

În seara de 27 iunie 1980, un avion DC-9 al companiei Itavia cu 81 de persoane la bord care zbura între Bologna şi Palermo s-a prăbuşit în Marea Tireniană, în apropierea Insulei Ustica (nordul Siciliei). Au murit toți pasagerii și membrii echipajului.

ADVERTISING
In 1980 This Plane Crashed, Killing Everyone On Board – And The Cause Is Still Shrouded In Mystery

Teza avansată de mai mulţi experţi italieni este că tragedia s-ar fi produs când unul sau două avioane libiene urmărite de avioane de vânătoare americane şi franceze a urmat itinerariul aparatului civil pentru a scăpa radarelor acestora.

Prins în acest "scenariu de război", avionul DC-9 ar fi fost doborât din greşeală sau ar fi intrat în coliziune cu unul din avioanele prezente în zonă.

Descoperirea, la 18 iulie 1980, a carcasei unui MiG-23 libian în munţii din Calabria (sudul Italiei) a alimentat şi ea această ipoteză.

ADVERTISING

Parisul şi Washingtonul au negat întotdeauna orice implicare a aparatelor lor în această tragedie ale cărei responsabilităţi şi circumstanţe au rămas neelucidate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇