Rusia neagă că ar fi pus la cale atacuri teroriste asupra companiilor aeriene din întreaga lume.
Premierul polonez Donald Tusk a acuzat miercuri Rusia că plănuiește o astfel de campanie teroristă.
„Pot doar să confirm că Rusia a planificat acte de terorism aerian, nu doar împotriva Poloniei, ci și împotriva companiilor aeriene din întreaga lume”, a spus Tusk, în timpul unei întâlniri cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski.
„Sunt acuzații absolut nefondate împotriva Rusiei. Polonia este bine cunoscută pentru că face astfel de acuzații”, a replicat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre declarația lui Tusk, relatează The Guardian.
Tusk nu a detaliat afirmația sa despre atacurile teroriste rusești asupra aeronavelor.
Însă confirmarea lui Tusk venea după ce New York Times a dezvăluit că serviciile de informații americane au avertizat Casa Albă că Rusia intenționează să introducă dispozitive incendiare în avioanele cargo care se îndreaptă spre SUA. Casa Albă, potrivit Times, a avertizat Kremlinul să oprească operațiunea.
Moscova a fost acuzată anterior că a sabotat infrastructura europeană de transport și a bruiat semnalele GPS din mai multe țări, ca parte a unei campanii de război hibrid a liderului rus Vladimir Putin împotriva continentului.
În aprilie 2024, ministrul ceh al Transporturilor, Martin Kupka, a avertizat că Rusia a întreprins „mii de încercări” de a ataca toate căile ferate europene de la începutul războiului împotriva Ucrainei. Şi artunci purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a numit acuzația „fără temei”.
Cel mai recent, Rusia a fost acuzată că a doborât un avion azer de pasageri care s-a prăbușit în Kazahstan.
- Kremlinul încearcă să îngroape acuzațiile că a doborât avionul prăbușit în Kazahstan
- Reuters: Avionul prăbușit în Kazahstan a fost doborât de un sistem de apărare aeriană al Rusiei
- Președintele Azerbaidjanului acuză Rusia că a doborât avionul prăbușit în Kazahstan. Cere să își recunoască vina și să plătească despăgubiri
Rusia s-a angajat de mult timp într-o gamă largă de comportamente agresive și de sabotaje față de Europa, folosind și capacitățile cibernetice pentru a viza infrastructura civilă. Până la 100 de incidente petrecute în 2024 pe continent ar fi putut fi provocate de Rusia, a spus în decembrie ministrul de Externe ceh, Jan Lipavský.