Tensiuni majore între Kosovo și Serbia. Misiunea NATO anunță că e gata să intervină

Tensiuni majore între Kosovo și Serbia. Misiunea NATO anunță că e gata să intervină

Kosovo a fost de acord să amâne cu 30 de zile intrarea în vigoare a noilor reguli la frontiera cu Serbia, după ce membrii minorității sale sârbe au blocat duminică drumurile în semn de protest.

Sute de sârbi kosovari au blocat duminică seara cu camioane, cisterne şi alte vehicule grele drumurile care duc la punctele de trecere Jarinje şi Brnjak.

Mai mult, Poliţia din Kosovo a anunțat că a fost ţinta unor focuri de armă în nordul țării, unde au fost ridicate baricade pe drumurile care duc în Serbia.

ADVERTISING

Noile reguli, care urmau să intre luni în vigoare și i-au supărat pe sârbi, prevăd că orice persoană care intră în Kosovo cu o carte de identitate sârbă va trebui să o înlocuiască cu un document temporar pe durata şederii în ţară, scrie Bloomberg.

Kosovo, care şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008, a declarat că aceste măsuri vor intra în vigoare la 1 septembrie în loc de luni.

Misiunea NATO din Kosovo (KFOR) a anunțat că este „pregătită să intervină dacă stabilitatea este pusă în pericol”.

„Toate baricadele vor fi înlăturate și libertatea deplină de mișcare va fi stabilită pe toate drumurile din nordul Kosovo”, a declarat guvernul kosovar într-un e-mail, acuzând autoritățile sârbe de instigarea la proteste.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Premierul kosovar Albin Kurti a insistat că regulile trebuie respectate de toți rezidenții, inclusiv de membrii minorității sârbe. În Kosovo trăiesc peste 100.000 de sârbi.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a salutat decizia autorităților de la Kosovo.

Serbia și Kosovo vor în UE

Fosta provincie sârbă și-a declarat independența la aproape un deceniu după ce Organizația Tratatului Atlanticului de Nord a oprit războiul din 1998-1999 al trupelor sârbe împotriva separatiștilor albanezi din Kosovo.

ADVERTISING

Misiunea de menținere a păcii condusă de NATO rămâne dislocată pe teritoriul tensionat.

Atât Serbia, cât și Kosovo aspiră să adere la Uniunea Europeană, dar au făcut puține progrese în discuțiile lor intermediate de UE pentru a restabili legăturile, o condiție cheie pentru a se califica la potențiala aderare.

Rusia și China s-au alăturat Serbiei pentru a contesta suveranitatea Kosovo.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇