Guvernul italian a declarat, marţi, stare de urgenţă privind imigraţia în urma unei „creşteri puternice” a fluxurilor de migranţi pe Marea Mediterană.
Starea de urgenţă va fi susţinută de o finanţare iniţială de 5 milioane de euro, a precizat Ministerul pentru Protecţia Maritimă şi Civilă, şi va dura şase luni.
"Să fie clar, nu noi rezolvăm problema, soluţia poate depinde doar de o intervenţie responsabilă din partea Uniunii Europene", a declarat Nello Musumeci, ministrul Protecţiei Civile, citat de Reuters.
Măsura va permite guvernului Giorgiei Meloni să îi repatrieze mai rapid pe cei care nu au voie să rămână în Italia, sporind ordinele de identificare şi expulzare, a declarat o sursă guvernamentală.
Guvernul, aflat la putere din octombrie, s-a angajat să limiteze imigraţia în masă, dar aproximativ 31.300 de migranţi au sosit în Italia până în prezent în 2023, arată datele Ministerului de Interne, în creştere de la aproximativ 7.900 în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Luni, Paza de Coastă a condus operaţiunile de salvare care au implicat două ambarcaţiuni care transportau în total 1.200 de persoane.
În urma unui naufragiu mortal în largul regiunii Calabria din sudul Italiei la sfârşitul lunii februarie, Meloni a îndemnat UE să facă mai mult pentru a opri imigraţia ilegală, în timp ce a înăsprit pedepsele cu închisoarea pentru traficanţii de persoane.
"Este corect ca Ministerul de Interne şi instituţiile să aibă puteri speciale pentru a aborda şi gestiona un fenomen complex care pune la grea încercare unele regiuni din sud", a declarat guvernatorul Calabriei, Roberto Occhiuto.