Fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu şi Miron Cozma au fost trimişi în judecată în Dosarul “Mineriada din 13 – 15 iunie 1990”, pentru infracţiuni contra umanităţii.
Cauza a fost înaintată Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Nu este prima oară când acest dosar ajunge în instanţă. S-a mai întâmplat în iunie 2017, însă în decembrie 2020 Înalta Curte a decis restituirea speţei la Parchetul Militar, pentru refacerea de la zero a anchetei.
Acuzaţiile şi inculpaţii
Ministerul Public precizează acum că procurorul de caz a dispus trimiterea în judecată pentru infracțiuni contra umanității a inculpaților:
- Ion Iliescu - la data faptelor președinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională și președinte ales al României,
- Petre Roman - la data faptelor prim-ministru al Guvernului provizoriu al României,
- Gelu Voican Voiculescu - la data faptelor viceprim-ministru al Guvernului provizoriu al României,
- Virgil Măgureanu - la data faptelor director al Serviciului Român de Informații,
- Adrian Sârbu - la data faptelor consilier al prim-ministrului Guvernului provizoriu,
- Miron Cozma - la data faptelor lider de sindicat,
- general (r) Vasile Dobrinoiu - la data faptelor comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofițeri a Ministerului de Interne,
- colonel (r) Petre Peter - la data faptelor comandant al Unității Militare 0575 Măgurele, aparținând Ministerului de Interne.
Cum a fost pusă la cale Mineriada din iunie 1990
Procurorii prezintă şi faptele penale pentru care sunt acuzaţi:
"În luna iunie 1990, cei mai înalți factori decizionali în statul român la acel moment - Iliescu Ion, Roman Petre, Voiculescu Gelu-Voican, ajutați de alte persoane apropiate puterii sau care o sprijineau, printre care Măgureanu Virgil – directorul Serviciului Român de Informații, Sârbu Adrian – consilierul prim-ministrului, au lansat o politică de represiune împotriva populației civile din Capitală, în urma căreia au fost ucise 4 persoane, 2 persoane au fost violate, s-a vătămat integritatea fizică și/sau psihică a peste 1300 de persoane şi au fost persecutate prin lipsirea nelegală de libertate peste 1.200 de persoane."
Ministerul Public aminteşte şi contextul acelor vremuri, când, începând cu 22 aprilie 1990, în Piața Universității a avut loc o manifestație ce s-a întins pe durata mai multor săptămâni.
Manifestația avea caracterul unei opoziții la puterea nou instaurată în România după Revoluţia din 1989, manifestanții solicitând verbal, prin comunicate și prin alte forme de protest ruperea de regimul comunist abia înlocuit în decembrie 1989, promovarea unor persoane care nu aveau un trecut de activist de partid, înființarea unei televiziuni libere și alte astfel de solicitări de factură democratică.
"În acest context, Iliescu Ion, Roman Petre, Voiculescu Gelu-Voican, Măgureanu Virgil şi alte persoane din conducerea statului sau a Frontului Salvării Naţionale au lansat un atac împotriva manifestanților aflați fizic în Piața Universității, care reprezenta în fapt un pretext menit să mascheze acțiunea represivă împotriva persoanelor care au participat anterior la aceste manifestații, în special liderii de opinie, precum și împotriva oricărei persoane care manifesta o oarecare formă de opoziție sau care se încadra în categorii care, în opinia lor, puteau manifesta o potenţială opoziţie, în special studenţi, intelectuali sau persoane care exprimau apropierea de valorile occidentale", acuză procurorii.
Comunicare şi manipulare
Anchetatorii mai menţionează rolul important pe care l-a jucat "comunicarea publică, manipulativă, insidioasă cu privire la pericolul pe care îl reprezentau manifestanții pentru valorile democratice, de a căror implementare se „ocupa” noua putere".
Punerea în aplicare a acestui amplu atac asupra manifestanţilor a necesitat "atragerea unui număr impresionant de persoane". Unele au acţionat "în cunoștință de acest atac", iar altele "fără să cunoască existența atacului, ca urmare a manipulării la care au fost supuse de persoanele care au orchestrat atacul".
Grup criminal de tip sistemic
Inculpaţii sunt acuzaţi că "au constituit un grup criminal de tip sistemic, eterogen, de natură politică, administrativă, militară și civilă, înlăuntrul căruia a fost implicat un număr mare de persoane, cu o contribuție de natură și conținut diferite la fapte produse la o scară impresionantă".
În acest tablou infracțional, se arată că persoanele care au efectuat în mod fizic actele de natură criminală au ocupat o poziție inferioară în ierarhia grupului.
"Conceperea și orchestrarea comiterii infracțiunilor a revenit conducerii politice a statului român de la acel moment, prin persoanele menționate", subliniază procurorii.
În planul infracțional, Iliescu Petre Roman, Voiculescu și Măgureanu au jucat rolurile cheie, însă "modalitatea prin care au ales să o pună în aplicare a fost prin intermediul altor persoane neparticipante la înțelegere".
Cum s-a făcut represiunea la Mineriada din 1990
"Inculpații au pus în practică acțiunea represivă împotriva manifestanților aflați în Piaţa Universităţii din Bucureşti. În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării".
Atacul generalizat și sistematic a adus:
- 1. moartea prin împușcare a 4 persoane;
- 2. violul a două persoane;
- 3. vătămarea integrității fizice sau psihice a unui număr total de 1311 persoane;
- 4. persecutarea prin privarea nelegală de privarea de dreptul fundamental la libertate și siguranță și restrângerea acestui drept, pe motive de ordin politic, a unui număr total de 1211 persoane.
Acţiunea represivă a acut loc în dimineața zilei de 13 iunie 1990, când peste 200 de persoane au fost ridicate şi transportate în Unitatea Militară 0575 Măgurele a Ministerului de Interne, unde au fost reţinute până în după amiaza aceleiaşi zile, când au fost lăsate să plece, după o cercetare sumară.
Concomitent, s-a pătruns în forţă, fără drept, în sediul Institutului de Arhitectură și al Universității din București, fiind percheziţionate mai multe birouri, iar persoanele aflate în incintă au fost evacuate prin acte de violenţă.
Cum au ajuns minerii forţe de ordine
Au fost aduşi muncitori de la Întreprinderea de Maşini Grele Bucureşti, care s-au manifestat violent, agresând fizic persoanele aflate în zona Institutului de Arhitectură, după care au ocupat Piaţa Universităţii împreună cu forțele de ordine, pentru a împiedica revenirea manifestanţilor.
Acţiunile întreprinse de autorităţile statului au generat o ripostă violentă din partea opozanţilor, astfel că au fost incendiate sediile Poliţiei Capitalei, Ministerului de Interne, TVR şi SRI.
S-a făcut uz de armă cu muniţie de război de către forţele de ordine, în aceste împrejurări fiind împuşcate mortal 4 persoane.
Represiunea autorităţilor a continuat, în zilele de 14 şi 15 iunie 1990, printr-un atac sistematic desfășurat împreună cu minerii şi muncitorii din mai multe judeţe ale ţării, care deveniseră o adevărată forţă de ordine, paralelă cu cele recunoscute şi organizate potrivit legii.
În acest context, minerii aduși în București au devastat sediile partidelor politice nou înființate sau reînființate după Revoluția din decembrie 1989 și care se aflau în opoziție, locuințele principalilor lideri politici din opoziție și sedii ale publicațiilor de presă independente și ale unor instituții de învățământ.
De asemenea, au agresat locuitori ai Bucureștiului, sub pretextul că aceștia au legătură cu manifestațiile din Piața Universității.
Oameni luaţi pe sus şi duşi la UM 0575
Oamenii luaţi pe sus din Piața Universității au fost duşi cu forța în UM 0575 Măgurele și în incinta Școlii Militare Superioare de Ofițeri de la Băneasa.
Aici au fost privaţi de libertate într-un mod nelegal și cazaţi în spații total improprii pentru deținerea unor persoane.
"Privarea de libertate fără forme legale a acestora a durat până cel mai târziu pe data 22 iunie 1990", subliniază procurorii.
Au stat în condiţii total improprii, în garaje, atât bărbaţi cât şi femei, minori şi bătrâni.
În permanenţă, s-au aflat sub pază militară, inclusiv atunci când trebuiau să meargă la toaletă.
Nu li s-a permis să ia legătura cu rudele sau cu altcineva din exterior, nu au primit asistență medicală adecvată și au fost supuşi la tratamente înjositoare și degradante (inclusiv prin simularea unor execuții colective sau prin gazarea colectivă prin eliberarea gazelor de eșapament în spațiile de deținere).
Dosarul Mineriadei, luat de la zero
Procurorii au fost nevoiţi să refacă ancheta în acest dosar, după ce probele strânse de anchetatori au fost anulate în instanţă.
Iniţial, în iunie 2017, fostul preşedinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii, alături de fostul premier Petre Roman şi fostul director SRI Virgil Măgureanu, însă în decembrie 2020 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar, pentru refacerea de la zero a anchetei.
Judecătorii au decis atunci anularea tuturor probelor strânse de procurori, fiind constatată nelegalitatea rechizitoriului prin care Ion Iliescu a fost trimis în judecată, alături de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, amiral (rez.) Emil "Cico" Dumitrescu (decedat între timp), Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu şi Miron Cozma.