În timp ce liderii mondiali se îndreaptă spre Roma pentru înmormântarea papei Francisc, care are loc sâmbătă, oficialii Vaticanului, stresați, încearcă să evite situații diplomatice cu potenţial jenant.
La eveniment vor participa lideri care în mod normal nu ar sta în aceeași încăpere unul cu altul.
Ar trebui Donald Trump ținut departe de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski? Sau de președintele francez, Emmanuel Macron, de liderul de stânga al Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, sau de orice oficiali iranieni care ar putea apărea?, se întreabă The Guardian.
Din partea României va merge Ilie Bolojan.
Poate că există o ușurare în rândul oficialilor de la Vatican după ce Vladimir Putin a spus că nu va participa la înmormântarea papei, dar oare nu vor exista alte tensiuni?
Funeraliile papei vor începe la ora 10:00 (ora locală), ceea ce înseamnă că majoritatea șefilor de stat și a liderilor politici va sosi la Roma vineri seara.
„Va exista o dinamică foarte interesantă la înmormântare”, a declarat Francis Campbell, fost ambasador al Regatului Unit la Sfântul Scaun între 2005 și 2011.
Situațiile stânjenitoare de la funeraliile papei Ioan Paul al II-lea
Ultima ocazie comparabilă, funeraliile papei Ioan Paul al II-lea din aprilie 2005, a fost „evenimentul diplomatic al anului”, potrivit Centrului de diplomație publică de la Universitatea din California de Sud. Acesta „a reunit numeroși lideri mondiali, inclusiv mulți care nu ar fi apărut în mod normal în aceeași țară, cu atât mai puțin în aceeași încăpere”.
Înmormântarea a avut loc în mijlocul războiului din Irak – căruia i se opusese Ioan Paul al II-lea. Când o imagine în prim-plan cu chipul președintelui George Bush a apărut pe monitoarele mari aflate în aer liber, mulțimea a început să huiduie.
Bush s-a trezit așezat aproape de liderii Iranului, Siriei și Cubei. El și aliatul său, Tony Blair, i-au ignorat.
În schimb, prințul Charles a comis o gafă diplomatică strângând mâna președintelui paria al Zimbabwe, Robert Mugabe, care evitase o interdicție de călătorie impusă de UE pentru a participa la slujbă. Charles a fost aparent luat prin surprindere când Mugabe s-a aplecat să-l salute. O declarație ulterioară menționa că „prințul consideră actualul regim din Zimbabwe abominabil”.
O altă strângere de mână, între președinții Israelului și Iranului, dușmani de moarte, a fost văzută ca un moment potențial istoric - până când Mohammad Khatami din Iran a negat ulterior că strângerea de mână ar fi avut loc vreodată.
Între timp, China a boicotat înmormântarea din cauza prezenței președintelui taiwanez. Vaticanul este una dintre puținele națiuni care au relații diplomatice cu Taiwanul – deși președintele său nu va fi la Roma sâmbătă.
Sfântul Scaun are emisari în majoritatea țărilor lumii. Cunoscut sub numele de nunțiu apostolic, reprezentantul Vaticanului are un rol diplomatic și religios.
„Ei știu lucruri pe care un ambasador normal nu le știe”, a spus Campbell. „Oamenii tind să aibă mai multă încredere în preoți decât în diplomați, așa că au acces la cantități uriașe de informații – în special în afara capitalelor sau în țările în care există conflicte.”
Sfântul Scaun a mai intervenit ocazional pentru a încerca să rezolve o criză, a spus Campbell. „Dar nu face publicitate acestui lucru”, a adăugat el.