Hackerii folosesc moartea papei Francisc pentru a fura date și de a înșela utilizatorii online, potrivit unui studiu realizat de firma de securitate cibernetică Check Point.
Au fost identificate mai multe postări pe platforme de socializare, inclusiv Instagram și TikTok, care încercau să păcălească utilizatorii să acceseze link-urile încorporate în postări, scrie Politico.
De exemplu, un link dintr-o știre falsă a dus la o pagină Google care promova o escrocherie cu carduri cadou, concepută pentru a-i determina pe oameni să ofere informații sensibile.
O altă postare, pe TikTok, a susținut că vestea morții papei a fost o farsă, în încercarea de a încuraja distribuirea online. Alte postări au prezentat imagini generate de inteligență artificială care îl înfățișează pe papă.
Campanii de acest tip apar adesea în jurul evenimentelor majore, când hackerii încearcă să provoace reacții emoționale sau să profite de curiozitatea oamenilor pentru a-i atrage pe site-uri frauduloase.
„Infractorii cibernetici prosperă datorită haosului și curiozității. Ori de câte ori are loc un eveniment important, observăm o creștere bruscă a escrocheriilor menite să exploateze interesul public”, a declarat Rafa Lopez, inginer de securitate la Check Point.
Cercetătorii au numit acest fenomen „oportunism al amenințărilor cibernetice”, un fenomen care a atins apogeul în timpul pandemiei de Covid-19, când Google a identificat 18 milioane de mesaje malware și de phishing în Gmail pe zi, legate de pandemie.
Compania-mamă a Instagram, Meta, și TikTok nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii.
I.O.