În Marea Britanie se va vota de la 16 ani. Măsuri și împotriva interferenței străine

În Marea Britanie se va vota de la 16 ani. Măsuri și împotriva interferenței străine
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Tinerii peste 16 ani vor putea vota în toate tipurile de alegeri din Regatul Unit, potrivit unui amplu pachet de reforme anunțat de guvernul britanic.

Executivul de la Londra a anunțat că vârsta minimă pentru vot va fi redusă oficial la 16 ani, până la viitoarele alegeri generale.

Măsura, parte a promisiunilor din programul electoral al Partidului Laburist, are ca scop „creșterea echității” pentru tinerii care muncesc sau pot fi deja înrolați în armată, scrie The Guardian. Scoția și Țara Galilor aplicau deja această regulă la alegerile locale și regionale.

    Angela Rayner: „Nu ne putem lua democrația de-a gata”

    Reforma electorală include și măsuri de înlesnire a participării la vot: extinderea documentelor acceptate pentru identificare (vor fi acceptate și cardurile bancare sau cele pentru veterani), dar și pași către un sistem de înregistrare automatizată a alegătorilor, pentru a evita completarea repetitivă a datelor în mai multe instituții.

    Angela Rayner, vicepremier și lider laburist, a declarat că aceste reforme sunt menite să recâștige încrederea publicului.

    „Prea mult timp, încrederea publică în democrația noastră a fost subminată, iar încrederea în instituții s-a erodat. Luăm măsuri pentru a elimina barierele în calea participării și pentru a întări fundamentele societății noastre”, a spus ea.

    Reguli mai stricte împotriva interferenței străine

    Guvernul anunță și o serie de reglementări care să reducă riscul influențelor externe asupra proceselor democratice. Printre acestea se numără:

    • închiderea breșelor legale prin care bani din afara Marii Britanii pot ajunge în campaniile electorale;
    • obligația partidelor de a verifica proveniența donațiilor și conexiunea firmelor donatoare cu Regatul Unit sau Irlanda;
    • sancțiuni de până la 500.000 de lire pentru nereguli și declarații false.

    În plus, orice companie folosită pentru donații va trebui să dovedească venituri generate pe teritoriul britanic sau irlandez.

    Noile reguli ar împiedica, de exemplu, idei ca cea vehiculată recent de Elon Musk, care ar fi dorit să doneze 100 de milioane de dolari partidului Reform UK, dar a renunțat în urma tensiunilor cu Nigel Farage.

    Protejarea candidaților și a personalului electoral

    Reforma prevede și măsuri pentru combaterea hărțuirii și intimidării candidaților, inclusiv:

    • eliminarea obligativității publicării adresei de domiciliu în materialele de campanie;
    • considerarea hărțuirii electorale ca factor agravant în cadrul unui proces penal;
    • interzicerea candidaturii viitoare pentru persoanele condamnate pentru astfel de fapte.

    Deși modificările sunt bine primite de organizațiile care promovează transparența în viața publică, guvernul nu a introdus o măsură cerută de mulți activiști: plafonarea donațiilor politice. Cu toate acestea, Comisia Electorală va elabora noi ghiduri pentru evaluarea riscurilor legate de sursa fondurilor.

    G.P.


    În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇